Közélet

Bagóért kerültek értékes budapesti üzlethelyiségek a fideszes politikus tulajdonába

A Magyar Narancs becslése szerint több üzlethelyiség esetében is a piaci ár ötödét-hatodát fizette ki a budapesti belváros-lipótvárosi önkormányzatnak egy, a Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselőhöz köthető cég.

A hetilap csütörtöki számának cikke szerint a Femina Fodrász Szövetkezet 2016-ban négy helyszínen vásárolt üzlethelyiséget: egyet a Váci utcában, egyet az Irányi utcában és kettőt a Múzeum körút 27. szám alatt. Ezeken a frekventált helyeken jelenleg az 1-1,5 millió forintos négyzetméterár a reális, ehhez képest a fodrász szövetkezet mindössze 119 ezer és 288 ezer forint közötti összeget fizetett, vagyis a számítások szerint

a négy üzlethelyiséget 95 millió forintért, nagyjából 41 millió forint kedvezménnyel vásárolták meg.

A Femina Fodrász Szövetkezet ezt követően, 2017 januárjában megalapította a Femina Barbers Kft.-t, és ide kerültek át az ingatlanok. Pár nap múlva az új kft.-be beszállt a Primo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. úgy, hogy a 3 milliós törzstőkéből 2,28 millió forint névértékű üzletrész rögtön a Primóé lett,

majd nem sokkal később 25 millió forintért megvették a 720 ezer forintot érő maradék üzletrészt is, így az övéké lett a 400 négyzetméternyi belvárosi ingatlan is.

Az egész folyamat fél év alatt lezajlott.

A 2017 májusi adásvétel időpontjában, írja a Magyar Narancs, a Primo tulajdonosa az akkor kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos Szatmáry Kristóf felesége, Simon Beáta volt. Idén januárban azonban Szatmáry is beszállt a felesége mellé, így végső soron az olcsón megszerzett, a hetilap becslése szerint több száz millió, sőt, akár félmilliárd forintot is érő ingatlanok egyik végső tulajdonosa is ő lett.

Szatmáryról korábban megírtuk, hogy a zöldséges cégénél feketemunkást találtak a hatóságok, illetve a nyugtaadást is elmulasztották, ebből a cégéből idén év elején szállt ki. Ezen felül az is kiderült, hogy 2018-ban volt havi 2,5 millió forint láthatatlan jövedelme.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik