Közélet

Ezért döntött a kormány a Márky-féle tenisztorna mellett

Elvette a kormány a nemzetközi teniszversenyeket a teniszszövetségtől – adtuk hírül a múlt héten egy február 18-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

Elvette a kormány a nemzetközi versenyeket a teniszszövetségtől
Ennek köszönhetően Babos Tímea is játszik a budapesti tornán.

A határozat úgy rendelkezett, hogy

  • 2019 és 2023 között szabadtéri női tenisztorna legyen Magyarországon,
  • 2020 és 2023 között a versenyrendezést évi 900 ezer dollárral (nagyjából 250 millió forinttal) támogatja a költségvetés,
  • az állami forrás elköltésére azonban nem a szövetség, hanem az állam új cége, a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. szerződik és ellenőrzi azt,
  • a WTA-tenisztorna a Római Teniszakadémián legyen, amely Márky Jenő tulajdona, és ahol korábban 1996-2013 között 18 évig rendezte meg a jogtulajdonában lévő WTA-versenyeket.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) álláspontja szerint a WTA-tornát nem vették el tőlük, mivel nem voltak tulajdonosai az eseménynek, azaz nem történt más, mint hogy lejárt a szervezet szerződése a jogtulajdonossal. Ugyanakkor a kormányhatározat alapján világos, hogy az utóbbi években a szövetség által megrendezett WTA-versenyre nem ők kapják az állami támogatást, nem ők rendezik a versenyt, nem ők rendelkezhetnek a milliárdok elköltéséről, hanem az új, 100 százalékosan állami tulajdonú cég kapja ezt a feladatot.

A szövetség cikkünk megjelenés után küldött helyreigazítási kérelme alapján álláspontjuk szerint a szövetség alapfeladatai közé tartozik például a WTA- és ATP-torna megrendezése is. Sőt a szövetség úgy értelmezi sporttörvényt, hogy

 profi teniszversenyt Magyarországon kizárólag a Magyar Tenisz Szövetség szakmai felügyeletével és együttműködésével lehetséges tartani.

A 24.hu az MTSZ által felvetett kérdésekben állásfoglalást kért az Emmi sport-szakállamtitkárságától.

A minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában leszögezte, a kormánynak mind sportszakmai, mind sportpolitikai célkitűzése egy női WTA-tenisztorna hosszú távú hazai rendezési jogának megszerzése. A szövetség eddigi tornájával szemben, amelynek az idén valóban lejárt a szerződése, azért döntött a kormány a Márky Jenő jogtulajdonos által korábban rendre Budapesten lebonyolított – majd a szövetségi ellenérdek miatt Bukarestbe átvitt – torna visszahozataláról, mert

  • a romániai rendezvényszervezési szerződés 2018-ban lejárt,
  • és mert a Hungarian Grand Prix WTA International női tenisz torna állandó időpontja a wimbledoni Grand Slam-tornát követő héten, július harmadik hetében, az MTSZ eddigi tornájánál kedvezőbb időpontban van.

Figyelemreméltó az Emmi állásfoglalása abban a kérdésben, hogy WTA és ATP profi tenisztornát csak a Magyar Tenisz Szövetség szakmai felügyeletével és együttműködésével lehet-e tartani:

A WTA-tornák tulajdonosi körét ügynökségek (Octagon, IMG) magánemberek, cégek és vállalatok alkotják. A WTA nem nemzetközi sportági szövetség, ezt a feladatot Nemzetközi Tenisz Szövetség (International Tennis Federation) tölti be, így az MTSZ által hivatkozott kötelező kapcsolat nem értelmezhető ebben a viszonylatban.

A tárca szerint a szövetség által hivatkozott sporttörvényi rendelkezés

az állami feladatok ellátására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, amely körbe az ATP és WTA professzionális versenyek szervezése nem tartozik bele.

Természetesen az Emmi vagy az általa megbízott állami versenyszervező cég a sportági szövetsége(ke)t minden Magyarországi nemzetközi sportrendezvény esetén bevonja mint közreműködőt.

Út a kormányhatározatig

Ahhoz, hogy a fideszes Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár által vezetett szövetség helyett a kormány mást választott versenyrendezésre, több korábbi ügy is hozzájárulhatott. Az MTSZ az utóbbi időszakban versenyrendezés címen

A gazdálkodás miatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik