Közélet

Szabadon mozoghatnak majd az amerikai katonák Magyarországon

A katonai megállapodás tervezetét korábban elutasította a magyar kormány, de végül kisebb engedményekkel belement.

Szabadon mozoghatnak majd a Magyarországon állomásozó amerikai katonák, és ha törvénysértést követnek el, a legtöbb esetben az amerikai jog vonatkozik rájuk – derül ki abból a magyar-amerikai megállapodás-tervezetből, amit a Direkt36 szerzett meg.

A két ország katonai együttműködését szabályozó Védelmi Együttműködési Megállapodásról másfél éve tárgyal a magyar és az amerikai kormány. Az egyezmény körül kialakult vitából súlyos diplomáciai konfliktus lett, a magyar kormány azzal utasította el az aláírást, hogy a megállapodás sértené hazánk szuverenitását, Amerika viszont azzal vágott vissza, hogy Magyarország a halogatással Oroszország kezére játszik. A vita Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatásával oldódott meg.

Bár a megállapodás részleteiről nem árult el semmit sem Pompeo, sem Szijjártó Péter, a héten a parlament honvédelmi bizottsága elé kerülő tervezetből az derül ki, hogy a legfontosabb vitás pontokon átnyomták akaratukat az amerikaiak. Az Egyesült Államok egyébként számos más országgal is köt ilyen egyezményeket, hogy könnyen és gyorsan tudja mozgatni csapatait külföldön.

Egy, a Direkt36 által korábban megszerzett diplomáciai táviratból az derült ki, hogy a magyar kormány azt próbálta elérni, hogy az Egyesült Államok csak úgy mozgathassa csapatait Magyarországon, ha előbb minden egyes műveletet szavazással hagy jóvá az Országgyűlés. Hazai kormányzati források szerint a legnagyobb engedmény, amit a magyar kormány elért, hogy a megállapodás bevezető részébe belefoglalták a magyar szuverenitás és alkotmány tiszteletben tartását.

A magyar kormány azt is megpróbálta elérni, hogy az amerikai katonák által elkövetett jogszabálysértéseket minél szélesebb körben a magyar jog alapján ítéljék meg, a nyilvánosságra került szövegben viszont az áll, hogy Magyarország „szuverén mérlegelés alapján […] lemond az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról”. (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik