Nagyvilág

Pompeo szerint az USA hibája is, hogy Magyarországon előrenyomult Oroszország és Kína

Az amerikai külügyminisztérium kiadta annak a beszélgetésnek a hivatalos leiratát, amelyet Mike Pompeo folytatott a budapesti amerikai nagykövetségen.

Az amerikai külügyminiszter kezdetben arról beszél, hogy néhány civil szervezet vezetőjével fog találkozni, akiktől arra számít, hogy majd beszámolnak neki arról, milyen nehézségekkel jár a munkájuk, illetve arról, hogy milyen problémákat látnak az országban. Ezt eltalálta Pompeo, pont ez történt.

Növekvő korrupcióról és gyengülő demokráciáról beszéltek a civilek az amerikai külügyminiszternek
Az amerikai külügy is hasonló témák felhánytorgatására utalt délelőtti közleményében.

Biztosan tisztázni tudjuk, hogy mik azok a dolgok, amelyeket reményeink szerint közösen csinálni fogunk, hogy a továbbiakban is remek partnerei legyünk egymásnak a NATO-ban, és hogy fontos erő maradjunk itt, Közép-Európában, támogatva azokat a dolgokat, amelyeket Magyarország és Amerika is nagyon fontosnak lát

– jelezte előre, hogy mit vár az Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel való találkozóktól.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ekkor a követségen arról faggatták az amerikai külügyminisztert, hogy a jogállamiság kérdéseit asztalra kell-e rakniuk. Pompeo szerint természetesen, „ez nagyon fontos”. Szerinte ez alapvetően ahhoz a kérdéshez vezet, hogy egy szuverén állammal tarthat-e fenn az USA jó kapcsolatot, ha jogállami kérdésekben nem érte egyet a másik országgal.

Hallom emberektől, és jól mondják, hogy lehetett volna ez jobb is, akkor történtek dolgok, amikor Amerika nem volt elkötelezett

– fejtegette Pompeo, hogy szerinte az USA-nak aktívabb szerepet kellett volna vállalnia a régióban, és kifejezetten Magyarországon.

A külügyminiszter elmondta, hogy „Amerika sosem fél promótálni az értékeit a humanitárius helyzetekről, polgári szabadságjogokról, jogállamiságról”. Szerinte ezekben a kérdésekben is „közös talajon” állnak majd Orbánékkal.

Visszakérdezésre azt választolta Pompeo, hogy szerinte a magyarok üdvözlik USA elköteleződését. Majd azt mondta, hogy „vákuum” keletkezett az amerikaiak hiánya miatt, ezért noymulhattak be olyan „fickók”m akik nem osztják ezeket az értékeket.

Az oroszok és a kínaiak végül egyre több befolyáshoz jutottak itt

– összegzett.

Ukrajnáról megjegyezte a külügyminiszter, hogy ennek „nem kellene ügynek lennie a NATO-ban”, az amerikai álláspont „nagyon tiszta”, ezt kjellene követnie Magyarországnak is.

Majd visszakanyarodva az emberi jogok megsértéséhez, a sajtószabadság szűküléséhez, és a jogállamiság leépüléshez azt mondta Pompeo, hogy ezeket érti, de nem szabad ezek miatt ostorozni Magyarországot, de nyíltan kell ezekről beszélni. Nem sokkal később megjegyezte, hogy Közép-Európa fontos régia az amerikai nemzetbiztonság szemszögéből, így a jó NATO-partnerség nagyon fontos.

Igen, tényleg ennyire egyszerű megvásárolni az amerikaiak jóindulatát
CEU-ügy? Oroszbarátság? Felejtsük el, egy hatalmas hadiipari rendelés, és minden rendben van.

A miniszert a Huawei-ről is kapott egy kérdést, amire azt reagálta, hogy a magyar kormány döntése, hogy mit tesz az ügyben. De szerinte egyértelmű, hogy ezzel veszélyeztethetik a magyar emberek adatait, privátszféráját, és Magyarország nemzeti érdekeit is azáltal, hogy Kína rengetege adathoz juthat így.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik