Belföld

Szigorú közleményt adott ki az amerikai külügy Pompeo budapesti látogatása előtt

A sokszínű civil társadalom és a szabad sajtó fontosságára is figyelmeztetnek.

Pontokba szedett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatásának céljáról. Ebben azt írják, hogy a miniszter látogatására a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóján kerül sor, amikor a közép-európaiak visszaszerezték szabadságukat és szuverenitásukat, a nyugati demokráciák útjára léptek, és ezt a NATO- és EU-csatlakozással is megerősítették.

A közlemény szerint az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata a Nyugattal erősödjön.

Emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Államok elvárja szövetségeseitől, hogy járuljanak hozzá védelmi képességeik megerősítéséhez. Mind hazánk, mind Szlovákia esetében hiteles terveket látnak arra vonatkozóan, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, aminek húsz százalékát 2024-ig az eszközbeszerzések teszik ki. Azt is írják, hogy az Egyesült Államok, Magyarország, Szlovákia és minden NATO-szövetséges közös érdeke a gyarapodó, stabil és demokratikus Ukrajna.

„A szövetségeseinket szövetségesként kezeljük, és elvárjuk tőlük, hogy betartsák vállalásaikat” – vezetik fel a következő fejezetét a közleménynek. Eszerint a NATO, az EBESZ és más transzatlanti intézmények tagjaként „kormányaink arra esküdtek fel, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak állampolgáraink szabadságának biztosításáért”. „A demokráciák a legerősebb szövetségeseink, az eleven civil társadalom és a szabad média a plurális demokrácia sarokkövei” – írják.

Arról tájékoztatnak, hogy az amerikai külügy új kezdeményezéseket is bejelent, amelyek megerősítik az Egyesült Államok elköteleződését a közép-európai régió iránt. Az amerikai kormány által finanszírozott tudományos és szakmai csereprogramot indítanak, a következő tanévtől hazánk csatlakozik a Future Leaders Exchange Programhoz, amely magyar középiskolásoknak biztosít egyéves amerikai ösztöndíjat.

Erősítik a független helyi média támogatását is mind a négy visegrádi országban, amelynek szintén amerikai szakmai csereprogramok jelentik a fő hangsúlyát. Közép-Európa-szerte támogatják a korrupció elleni fellépést, a bűnüldözési együttműködés mellett az oknyomozó újságírás támogatásával, és célként tűzik ki, hogy tanulmányozzák a térségre jellemző korrupció, valamint az orosz és kínai befolyás átfedéseit.

Az amerikai külügy emlékeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában amerikai cégek százai működnek, ezért az Egyesült Államok stabil működési, kiszámítható jogi környezetet szorgalmaz, egyenlő esélyekkel a közép-európaiak és amerikaiak számára.

Együttműködnek Magyarországgal és Szlovákiával az energiabiztonság megerősítésében is, megemlítve, hogy a Krk-szigeti cseppfolyós földgázterminál közvetlenül hozzájárul ehhez. Hazánktól és Szlovákiától emellett elvárják, hogy szembemenjen az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékekkel. (Fotó: Europress – Chris Kleponis / Pool via CNP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik