Közélet

„Nemzeti értékként” vakolatot és krétát kér a szegedi egyetemre a Momentum

Azok után, hogy Zakar Péter rektorhelyettes hitet tett a Nemzeti Együttműködés Rendszere mellett.

Megírtuk: Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese egy pénteki rendezvényen arról beszélt, hogy az intézménynek „mindenképpen új városvezetésre van szüksége”, és az is elhangzott, hogy „nemzeti tartalommal” töltenék meg az egyetem épületeit.

„Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre” – jelentette ki Zakar, aki korábban a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt. Sérelmezte, hogy szerinte semmibe veszi a Botka László vezette önkormányzat az egyetemet, és az sem tetszik neki, hogy az intézmény főépülete elé szerveznek ellenzéki tüntetéseket (ami mellesleg a város egyik központi tere).

A Momentum szegedi alapszervezetének elnöke, Mihálik Edvin a Facebookon azt írta: szerinte a XXI. század felsőoktatása nem arról szól, hogy „jól szolgáljuk a kormányt”, hanem arról, hogy megfelelő körülményeket teremtenek az oktatás és kutatás számára.

Addig, amíg nincs kréta a termekben, nincs festék a falon, nemhogy projektorra, de még WC papírra se futja, addig ne csodálkozzon a rektorhelyettes úr, ha nevetség tárgyának tekintik az egyetem hallgatói

– írta. Az egyetem bejáratának ajtajára egy ironikus kérelmet is kifüggesztettek, amelyeken kérik Zakart, hogy olyan „nemzethy” értékekkel töltsék meg az egyetem épületét, mint vakolat, kréta, megfelelő nyílászárók, modern teremberendezés, emberi használatra alkalmas mellékhelyiségek és felvonók, valamint wifi. Emellett javasolják a lepusztult, „kommunista időket idéző szocreál” Petőfi épület lerombolását.

Elkeserítő, ha egy egyetem rektorhelyettese nem a tanszabadság és a sokszínűség talaján áll, hanem a kormánypropaganda…

Közzétette: Mihálik Edvin – Momentum – 2019. január 14., hétfő

A Szeged.hu pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Gingl Zoltán, a Műszaki Informatika Tanszék vezetője Facebook-bejegyzésben emlékeztetett: a magát nemzetinek nevező kormány milliárdokkal csökkentette az egyetemek állami finanszírozását, legjelentősebben talán épp a szegediét. (Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik