Közélet
AppleMark

Forradalmi kitüntetést kapott a másfél évtized után távozó diákvezér

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 10. 17. 16:54

A sokáig kirobbanthatatlannak tűnő Török Márk a MEFESZ megalakulásának évfordulóján kapott emlékérmet.
Korábban a témában:

Kitüntették a szegedi egyetemen azt a hallgatói önkormányzati vezetőt, aki másfél évtized HÖK-özés után egy törvénymódosítást és hosszas pereskedést követően idén távozott tisztségéből. A 32 éves Török Márk az Egyetemi Autonómia és a Hallgatói Önkormányzatiság napján kapta meg a hallgatói mozgalomért emlékérem hallgatói tagozatának elismerését – írja az Átlátszó.

Az ünnepnap az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, ugyanis 1956. október 16-án alakult meg Szegeden a MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége. Az egyetemi hallgatói önkormányzat volt elnökének adott emlékérmet azért alapította a HÖK, hogy tisztelegjenek azon egykori és mai egyetemisták előtt, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a hallgatói önkormányzat munkáját. A portál szerint érdemei között kiemelték azt is, hogy 18 éves korától volt a bölcsészkari HÖK elnöke (2007-ben lett az összegyetemi hallgatói önkormányzat vezetője).

Török Márk sokáig kirobbanthatatlannak tűnt az egyetemi hallgatói önkormányzat éléről. A 30 ezer egyetemi hallgatót képviselő és – saját bevallása szerint – 3 milliárd forint felett diszponáló testületben évekig úgy választották meg, hogy nem volt más pályázó, és 2010-2014 között egyetlen olyan év volt, amikor a választmány tagjai nem egyhangúlag választották meg, de akkor is csak ketten utasították el személyét a 33 fős testületből.

2015-ben úgy módosították a felsőoktatási törvényt, hogy egy személy csak 4 évig tölthessen be hallgatói önkormányzati tisztséget. Emiatt az egyetem rektora többször is megsemmisítette a HÖK-választás eredményét, Török azonban bírósághoz fordult, és azzal próbált érvelni, hogy a 4 év csak a törvénymódosítás hatályba lépésétől számítva értendő. Végül magától mondott le idén júniusban, de nem hagyta ott a hallgatói önkormányzatot, a felügyelő bizottságban tevékenykedik tovább.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Singer and actress Lady Gaga attends a photocall for the film "A Star is Born" presented out of competition on August 31, 2018 during the 75th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.