Közélet
AppleMark

Forradalmi kitüntetést kapott a másfél évtized után távozó diákvezér

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 10. 17. 16:54

A sokáig kirobbanthatatlannak tűnő Török Márk a MEFESZ megalakulásának évfordulóján kapott emlékérmet.
Korábban a témában:

Kitüntették a szegedi egyetemen azt a hallgatói önkormányzati vezetőt, aki másfél évtized HÖK-özés után egy törvénymódosítást és hosszas pereskedést követően idén távozott tisztségéből. A 32 éves Török Márk az Egyetemi Autonómia és a Hallgatói Önkormányzatiság napján kapta meg a hallgatói mozgalomért emlékérem hallgatói tagozatának elismerését – írja az Átlátszó.

Az ünnepnap az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, ugyanis 1956. október 16-án alakult meg Szegeden a MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége. Az egyetemi hallgatói önkormányzat volt elnökének adott emlékérmet azért alapította a HÖK, hogy tisztelegjenek azon egykori és mai egyetemisták előtt, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a hallgatói önkormányzat munkáját. A portál szerint érdemei között kiemelték azt is, hogy 18 éves korától volt a bölcsészkari HÖK elnöke (2007-ben lett az összegyetemi hallgatói önkormányzat vezetője).

Török Márk sokáig kirobbanthatatlannak tűnt az egyetemi hallgatói önkormányzat éléről. A 30 ezer egyetemi hallgatót képviselő és – saját bevallása szerint – 3 milliárd forint felett diszponáló testületben évekig úgy választották meg, hogy nem volt más pályázó, és 2010-2014 között egyetlen olyan év volt, amikor a választmány tagjai nem egyhangúlag választották meg, de akkor is csak ketten utasították el személyét a 33 fős testületből.

2015-ben úgy módosították a felsőoktatási törvényt, hogy egy személy csak 4 évig tölthessen be hallgatói önkormányzati tisztséget. Emiatt az egyetem rektora többször is megsemmisítette a HÖK-választás eredményét, Török azonban bírósághoz fordult, és azzal próbált érvelni, hogy a 4 év csak a törvénymódosítás hatályba lépésétől számítva értendő. Végül magától mondott le idén júniusban, de nem hagyta ott a hallgatói önkormányzatot, a felügyelő bizottságban tevékenykedik tovább.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.