Közélet
Budapest, 2017. október 7.
Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) cégtáblája az V. kerületi Apáczai Csere János utca 10. szám alatt.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem ismeri a törvényeket

24.hu
24.hu

2019. 01. 12. 12:00

Korábban a témában:

Szombat reggel a 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy a Népszava értesülései szerint a Magyar Államkincstár felfüggesztette két ellenzéki párt, a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását.

A Párbeszéd legutóbb tavaly októberben kapta meg a támogatását, a Momentumnál maga a párt még októberben, alapítványuk pedig decemberben kapta meg a nekik járó pénzt.

Az Állami Számvevőszék ezzel kapcsolatban szombaton délelőtt kiadott egy közleményt, amelyben nem tagadják a történteket, és a pártokat hibáztatják:

A Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.

Hozzátették: az ÁSZ a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást, valamint az ellenőrzésükről szóló jelentéstervezetet észrevételezésre már korábban megküldte a pártok közhiteles nyilvántartásban szereplő székhelyére.

A jelentéstervezet kézbesítésével azonban már gondok voltak korábban. A Momentum november közepén kapta meg az ÁSZ-jelentés tervezetét a kampánypénzek ellenőrzéséről, amelyben megállapították, hogy a pártnak járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható.

A Momentum valótlanságnak tartja, hogy szabályszerűtlenül használta volna fel a kampánypénzeket, ezért próbálták többször is telefonon és e-mailen kapcsolatba lépni az ÁSZ illetékeseivel. Az ÁSZ viszont arra hivatkozik, hogy a Momentum elérhetetlen a bírósági nyilvántartásban szereplő székhelyén, a Rózsa utcában.

A momentumosok erre azt mondták, hogy október 7-én a Múzeum körútra költöztek, a székhelyük is ide került, erről a pártigazgató tájékoztatta is az ÁSZ-t, és arról nem tehetnek, hogy a bírósági nyilvántartásba ezt még mindig nem jegyezték be.

A Párbeszédnél szintén a székhelyváltoztatás okozta a problémát. Az ÁSZ a Párbeszéd esetében is amiatt állapította meg a szabályszerűtlen kampánypénz-felhasználást, mert nem tudta elérni a pártot. A párt új székhelyét viszont már bejegyezték, és a héten bejegyző határozattal együtt még december közepén eljuttattak az ÁSZ-nak minden elszámolást.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.