Közélet

Amerikai ügyvédek: A magyar kormány aláássa a jogrendszert

Nyílt levelet tett közzé szerdán honlapján az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA), amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a magyar parlament fideszes többsége decemberben megszavazta a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Azzal, hogy Magyarországon létrejön egy párhuzamos bírósági rendszer, amelyet egy politikai okokból kijelölt igazságügyi miniszter felügyel, a kormány aláássa a magyar jogrendszert.

A 2018. december 12-én megszavazott törvény kiveszi a Legfelsőbb Bíróság hatásköréből a választással, adózással, a rendőrséggel és a közintézményekkel kapcsolatot bírósági ügyeket és az újonnan felálló közigazgatási bíróságokhoz rendeli.

Az autonómia és a függetlenség garanciája hiányában a kulcsfontosságú közigazgatási döntések átadása a bíróságoktól egy külön közigazgatási bírói testületbe veszélyezteti a bírósági függetlenséget,

írják a közleményben.

Hozzátették azt is, hogy az új bírósági rendszer kialakítása sérti Magyarország független igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségét.

Mivel egy olyan személy dönt a bírók kinevezéséről, előléptetéséről és fegyelmi eljárásairól, akit politikai okból neveztek ki, a Fidesz-kormány arra is feljogosítja őt, hogy a tüntetésekkel, sztrájkokkal, adatvédelemmel kapcsolatban is döntéseket hozzon.

Az ABA szerint a demokráciák ereje azon alapul, hogy a bírók képesek a pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényt. A jogállamiság központi eleme, hogy az igazságszolgáltatás független a politikai befolyástól, mentes a többi kormányzati ág beavatkozásától, és az a feladata, hogy a jogot minden ügyben egyenlő mértékben alkalmazza.

A közlemény végén az ABA sürgeti a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit, állítsa le a párhuzamos, politikailag ellenőrzött bírósági rendszer létrehozására irányuló törekvéseit és állítsa helyre közigazgatási bírósági rendszer legfelsőbb bírósági felügyeletét.

Az American Bar Associationnek 400 ezer tagja van, ezzel a világ legnagyobb önkéntes szakmai kamarája.

Kiemelt kép: Europress/Frank Rumpenhorst/dpa

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik