Közélet

TASZ: A rendőrség nem találhat ki magának jogköröket

Jogellenes, hogy a rendőrök tényleg nem engedték el a tüntetőket addig, amíg kamerába nem mondták a nevüket, írja a TASZ a Facebook-oldalán.

Mint arról korábban a 24.hu is beszámolt, a tüntetés vége felé az történt, hogy előbb kisebb csoportokban mindenkit igazoltattak, majd csak úgy engedték el a tüntetőket, hogyha nyilatkoznak a kamerának.

Könnygáz, üvegdobálás, tömeges jogsértés gyanúja a csütörtöki tüntetésen
Péntekre virradóra ért véget a rabszolgatörvény megszavazását követő újabb tüntetés, amelyen már jóval hevesebbek voltak az indulatok, mint szerdán. Összefoglaló.

Annak nincs akadálya, hogy a rendőri intézkedést videóra vegyék, és így az igazoltatást is felvehették volna. Arra viszont nincs jogköre a rendőrségnek, hogy csak úgy engedjék el a tüntetőket, ha a kamerának nyilatkoznak.

Sejthető, hogy mindezt azért tették, hogy könnyebben be tudják azonosítani a tüntetőket a többi felvételen, de bármennyire is praktikusnak tűnik ez az ötlet, a rendőrség nem találhat ki magának jogköröket. Amire nincs kifejezett jogszabályi felhatalmazása a rendőrségnek, azt tilos is csinálnia

– fogalmaztak.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik