Belföld

A rendőrség csak úgy engedte haza a tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A lényeg:

  • Újra nagy tömeg gyűlt össze a Parlament épülete előtt, hogy a rabszolgatörvény elfogadása és a Fidesz ellen tüntessen.
  • A tüntetők először átvonultak a Margit hídon Budára, majd lefordultak délre, után a Lánchídon keresztül visszamentek Pestre, onnan az Oktogonhoz, majd a Nyugatihoz mentek, végül vissza a Kossuth térre.
  • Több ezren vannak a parlament előtt, elég vegyes társaság. Az első pár sor sokkal keményebb arcokból áll, mint az eddigi tüntetéseken.
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke füstbombát dobott a rendőrök közé, ezért azok elkezdtek könnygázzal oszlatni.
  • Azóta vagy nyolcszor könnygázoztak már legalább, kollégánkat arcon is fújták vele. Tegnap csak négy ilyen volt.
  • Figyelmeztetés nélkül fújnak könnygázt a rendőrök. Cserébe egyre több üveg repül be a sorfal mögé.
  • A Momentum alelnökét elvitték a rendőrök, körülbelül 40 momentumos várja a X. kerületi kapitányság előtt, de nem engedik el, és az ügyvédjével sem engedik beszélni.
  • Éjfél körül a tüntetők otthagyták a Kossuth teret, és elfoglalták a Nagykörutat. A rendőrök a Nyugatinál megpróbálták megállítani a menetet, de nem sikerült, mindenki elég feszült, versenyt futnak az Oktogonig, de a rendőröknél ezúttal könnygáz is van.
  • A tüntetők egy része kukákat borogat, a másik része felszedi utánuk a kiborított szemetet.
  • Egy óra előtt nem sokkal már minden tüntetőt a járdára szorítottak, és kis csoportokban körülzártak, igazoltatják őket. A rendőrautók még lezárták a Nagykörutat.
  • A rendőrség végül csak úgy engedte haza a tüntetőket, ha belemondják a nevüket a kamerába.

És most hosszan, az elejétől:

A budai alsó és felső rakpartot is elfoglalták a tüntetők

Közzétette: 24.hu – 2018. december 13., csütörtök

Azokra a munkásokra gondolunk, akiket évek óta elnyomnak. Olyan rendszert hoztak itt létre, amely a külföldi munkaadóknak csak akkor éri meg, ha a munkásoknak semmilyen jogot nem ad, mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a parlament előtt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Szerinte az ezekért a jogokért való kiállás új dolog Magyarországon és ennek a korszaknak vége. 

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Fél hat körül párszáz ember várakozik a Parlament épülete előtt a hirtelen hidegben és a ködben, miután estére több ellenzéki párt is tüntetést hirdetett. Az eset előzménye, hogy tegnap párezer ember hajnalig tüntetett a parlament előtt, miután egy turbulens ülés alatt a kormány nem csak a bírói függetlenséget számolta fel a gyakorlatban, hanem elfogadta a Munka törvénykönyvének Rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ami érdekes, hogy a Kossuth tér körül a kollégánk szerint a rendőrök megállítják az embereket, és megkérdezik, a rendezvényre jöttek-e. Volt, akivel megitatták a sörét, mielőtt továbbengedték.

Hat óra körül a tüntetők elindultak a Margit híd felé, de fél hét előtt fel is értek a hídra, amit szinte teljesen eltorlaszoltak, a Jászaitól a Nyugati térig ér a sor, bár a rendőrség a buszsávban fordítja meg a Buda felől érkező autókat.

A tüntetők a budai oldalon délnek fordulnak, több ezer ember menetel a Bem rakparton a Lánchíd felé, amelyen vissza terveznek menni Pestre. Olyan is elhangzott, hogy ha elegen lesznek, lezárják az összes hidat.

Többezer ember sétál a kocsik között, szólongatnak nekik, hogy

aki dudál, velünk van!

És ha dudálnak, mindenki tapsol. A köd kissé nehézzé teszi, hogy megtippeljük, mennyien vannak.

Közben Szekszárdon is durvul az élet, a szakszervezetek félpályás útlezárást tartanak.

A mai napon a Magyar Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárással tiltakozott Szekszárdon a "rabszolgatörvény"…

Közzétette: Magyar Szakszervezeti Szövetség Tolna-megyei képviselete – 2018. december 13., csütörtök

A tüntetők negyed nyolc körül értek a Lánchídra, amelyet szintén lezártak. A hídon Pető Péter kollégánk hídesztétikai elemzést tartott szabadon választható szemináriumi formában.

Lezárták a tüntetők a Lánchídat is

Közzétette: 24.hu – 2018. december 13., csütörtök

A Lánchíd után a Deák tér felé vették az irányt, a József Attila utcán keresztül.

A Deák téren a tüntetők megálltak és kiabálni kezdtek, hogy

Túlórázni jöttünk!

A Deákról az Oktogonra sétáltak a tüntetők, eddig majdnem 10 kilométert tettek meg Budapesten belül. A Nagykörúton teljesen leállt a forgalom, se villamos, se autó nem jár, azt viszont nem nagyon tudni, mi a szoáré célja.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Olyat is hallottunk, hogy az Aradi utcába mennek kiszabadítani a tegnap óta előzetesben tartott tüntetőket, de olyan elmélet is van, hogy a Terror Házához. De egyébként a Fidesz székháza is erre van. Közben a parlament előtt is vannak emberek, akik várják a tüntetők visszatérését, és a hamardik lehetőség pont az, hogy a Nyugatihoz sétálnak, majd vissza a Parlament elé.

Elfoglalták a tüntetők a körutat

Közzétette: 24.hu – 2018. december 13., csütörtök

Egy momentumos férfit kiemeltek a rendőrök a tömegből, miután meggyújtott egy lila füstbombát, amit a momentumosok mostanában mindenhol gyújtogatnak. Utána viszont az történt, hogy a tüntetők körbeállták a rendőröket, és addig kiabáltak, amíg a férfit el nem engedték.

A Nyugatitól a tömeg a Bajcsy felé fordult, szóval úgy tűnik, tényleg visszamennek a Parlamenthez.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ahova végül egy rövidke, alig 12 kilométeres séta után vissza is értek. Közben megálltak az ügyészség előtt, ahol készült pár fotó a lépcsőn, de továbbmentek, majd fél kilenc körül a Parlamenthez értek. Most kezdődhet el a tömegoszlatósdi, a rendőröknek úgy köszöntek oda, hogy

Újra itt vagyunk, sziasztok fiúk!

A téren elkezdtek néhányan fáklyákat gyújtogatni, a momentumosok pedig ezeket a lila füstös izéket, aminek a rendőrök nem nagyon örülnek.

Háromnegyed kilenc körül elkezdtek a rendőrök könnygázzal oszlatni, az egyik kollégánkat le is fújták. Miután valaki bedobott valamit a rendőrsorfal mögé, a rendőrök lehajtották a sisakrostélyukat.

Közben az is kiderült, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke dobott füstbombát a rendőrökre, ettől durvult el a tüntetős.

A szervezők közölték, hogy a hivatalos tüntetésnek vége, a rendőrök pedig oszlatni kezdtek.

A tömeg elindult a Parlament másik oldalára, valaki tűzijátékokat lő fel.

Közben a rendőrök kollégánkat is arconfújták könnygázzal, ezért az élő közvetítést le kellett állítanunk. De már indított egy másikat egy másik kollégánk, akit nem fújtak le a rendőrök felszólítás nélkül. Ezt itt követhetik:

Közzétette: 24.hu – 2018. december 13., csütörtök

Egyébként a tüntetés első pár sora alaposan megváltozott az eddigi tüntetésekhez képest, most sokkal keményebb arcok állnak közvetlenül a rendőrök előtt, nem a szokásos fiatal diákok, vagy családapák. Ez látszik azon is, hogy jóval több az erőszak.

Egyre több üveg repül be a rendőrök közé.

Sok erős mondat hangzott el a tüntetőktől, de a legerősebb talán ez volt:

Ugyanolyan senkik vagytok, mint mi, csak titeket kihasznál a rendszer!

Ezt egy tüntető mondta a rendőröknek, egyébként.

Kossuth téri tüntetés: négyszer vetettek be könnygázt a rendőrök
Elegünk van; Orbán takarodj - skandálja a tömeg. Van, aki feljutott a Fidesz-székház erkélyére. Tele a Kossuth tér. Páncélozott TEK-járműveket láttak a parlament felé közeledni.

Az alábbi videón látható, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke egy füstbombát tartott fel, és annak ellenére, hogy nem állt szándékában eldobni, azonnal könnygázt fújó rendőrök mentek oda, és kiemelték.

Közben kiderült, hogy Donáth Annát a X. kerületi kapitányságra viszik a rendőrök. Közben 2-3 füstbombát dobtak be a tüntetők a rendőrök közé. Az előbb már úgy volt, hogy oszlatás lesz, a rendőrök kétszer is figyelmeztettek rá, de végül elmaradt a dolog, most viszont úgy néz ki, valami mégis lesz, mert a rendőröknél teljes sorcsere volt, és gázmaszkosok jöttek előre.
Valamennyit fogyott a tömeg, amely a Kossuth tér nagy részét elfoglalja, de azért még mindig meglepően sokan vannak kint a ködben és hidegben, miközben folyamatosan könnygázzal lövik őket.

Körülbelül 50 momentumos elindult a rendőrörsre Donáth Annáért, mondta Hajnal Miklós alelnök, viszont Donáth még nem ért oda. Ezt onnan tudják, hogy négy momentumos már ott várja.

A rendőrség eközben elkezdett az eddiginél is durvábban könnygázazni. Szinte folyamatosan fújják, de néhányan így is rendületlenül mennek neki a rendőröknek. Az üvegek továbbra is repülnek a sorfal felé, de nem mindig sikerül odáig eldobni, egy oros üveg így az egyik kollégánkat találta fejbe.

Negyed 12-kor Donáth Anna egy rendőrségi kisbusszal megérkezett a X. kerületi kapitányságra. Az 50 fős momentumos csoport már ott várta, BKV-val mentek oda, de a buszukat rendőrautó követte végig.

A rendőrök közben elkezdtek felsorakozni a tüntetők háta mögött, elég nagy létszámban.

Oszlatás éjfélig nem történt, de a tüntetők egy része otthagyta a Kossuth teret, és az Emmi épülete elé vonult. Itt a rendőrök mindenkit igazoltatnak, körülbelül 30 ember lehet ott.

Egy ennél nagyobb, ezerfős csoport a Nagykörútra ment, amelynek a felét lezárták és a Nyugati felé tartanak. Irgalmatlan mennyiségű rendőr van a körúton, körülbelül 30 rendőrségi kisbusszal. A rendőrök a tüntetőket arra kérik, hogy menjenek fel a járdára, és aki nem hajlandó erre, azt előállítják. A rendőrök nem kedvesek a tüntetőkkel, ami fordítva is igaz, mindenki feszült és kötekedő.

A Nyugatinál elzárták a tüntetők útját és körbevették őket, miután azok a körút felét lazárták, és a buszok elé álltak. A rendőrök összeverekedtek a tüntetőkkel. A tüntetők áttörték az egysoros rendőrsorfalat és továbbmennek az oktogon felé.

Donáth Annát, a Momentum elnökségi tagját közben benntartják a X. kerületi kapitányságon, ahol körülbelül 40 Momentumos várja. A tegnapi tüntetés résztvevőihöz hasonlóan őt sem engedik el, de ami ennél durvább, hogy az ügyvédjével sem engedik beszélni, ami nem tűnik törvényesnek.

Fél egy körül rengeteg rendőr kezdett el futni a Nyugatitól az Oktogon felé, megint el akarják állni a tüntetők útját, de a tüntetők is rohannak, hogy ez ne sikerüljön. A rendőrök most könnygázzal a kezükben mennek.

A Szófia utcánál nem engedik továbbmenni az embereket, nehogy csatlakozzanak a menethez, egy kollégánkat pedig 30 emberrel beszorították és nem engedik ki, még a sajtóigazolvánnyal sem. Azt sem mondják el, hogy mi fog történni.

Kezd egyre nagyobb káosz lenni háromnegyed egy körül, iszonyatosan sok rendőr követ körülbelül ezer-kétezer tüntetőt, de nem tudják, mit kezdjenek velük. A tüntetők cserébe nem tudják, mit csináljanak, csak mennek, ezért alakult ki az a harc is, hogy egy részük felborogatja a kukákat, hogy jelezze, elégedetlen, egy másik részük meg elkezdi utánuk összeszedni, mert nem Orbán, meg nem a rendőrök fogja összeszedni.

A rendőrök valószínűleg 5-6 fős csoportokba akarják bontani a tüntetőket a körúton, és mindenkit igazoltatni. Most már annyi rendőr van, hogy ezt meg is lehet csinálni. A rendőrök látványosan idegesek

A vége felé tart a buli, mostanra minden tüntetőt a járdára szorítottak, kis csoportokban körbezártak, és igazoltatnak. A rendőrautók még mindig elzárják a Nagykörutat, ahol nem lehet közlekedni továbbra sem. A körbezárt emberek egy része nem is tüntető, ezért elég idegesen fogadják, hogy nem mehetnek ki a giroszostól.
A Nagykörút mindenesetre úgy néz ki, mint egy rendőrautó-kiállítás, ilyen mennyiségű Mercedest legfeljebb Baden-Württembergben láttak eddig.
A rendőrség végül hajnali kettő körül engedte el az utolsó embereket is, de valószínűleg tömeges törvénysértést követhettek el azzal, hogy mindenkivel bemondatták a saját nevét a kamerába, különben nem engedték el őket. Arra nem tudtak válaszolni, hogy ezt milyen jogszabály szerint kell a tüntetőknek megtenniük, csak annyit, hogy utasítást kaptak. Arra sem tudtak válaszolni, mi történik, ha nem mondják be a nevüket.
Cikkünk már nem frissül folyamatosan, mert a tüntetésnek vége van. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik