Közélet

Korlátozottan beszámítható csak a futónővel erőszakoskodó férfi

Korlátozottan beszámítható csak az a 37 éves budapesti  férfi, aki október 14-én meg akarta erőszakolni a budapesti Jászberényi úton Makai Viktóriát. Ez derült ki abból az elmeorvosi szakértői véleményből, amit H. István jogi képviselője, Vidákovics Béla Zsolt indítványozott.

Az ügyvéd elsősorban arra szeretett volna választ kapni, hogy ügyfele esetében felmerülhet-e a kóros ittasság. Ez az elmeműködés olyan, időleges jellegű tudatzavarral járó kóros állapota, amely minőségileg különbözik a szokványos részegségtől, és gyakorlatilag átmeneti elmebetegségi állapotnak tekinthető. Ez a vizsgálat azért volt kulcsfontosságú, mert ebben az esetben a letartóztatásban lévő férfi cselekedete is teljesen más elbírálás alá eshet.

A szakértői vélemény azt állapította meg, hogy abortív (csökevényes) kóros ittassági állapotban szenvedett ügyfelem a cselekmény elkövetésekor. Ez egy olyan tudatzavari állapotot jelent, ami súlyos fokban korlátozta abban, hogy felismerje a cselekménye súlyát és veszélyességét

– mondta lapunknak Vidákovics.

Az erőszakkal gyanúsított H. Istvánnak november végén hosszabbították meg a letartóztatását. Az ügyvéd fellebbezett a döntés ellen, és kiegészítésként csatolta a most elkészült elmeorvosi szakértői vizsgálat eredményét is. Kérdés, hogy enyhébb kényszerintézkedést alkalmaznak-e majd vele szemben a ritkaságszámba menő szakértői vélemény alapján.

Még nem döntött a nyomozási bíró a fellebbezésről. A nagy médiavisszhang miatt nem számítok arra, hogy hazaengedik. De a későbbi eljárás során ez a szakértői vélemény nyilván befolyásolhatja majd a büntetés kiszabásának mértékét. A büntetés korlátlanul enyhíthető ugyanis akkor, ha valakinek korlátozott a beszámíthatósága a cselekmény elkövetésekor

– tette hozzá az ügyvéd, ahogy azt is:

Ügyfelem nehezen viseli a letartóztatást. Borzasztóan sajnálja a történteket. Azt mondta, hogy amint lehetősége lesz szeretne majd bocsánatot kérni a futónőtől azért, amit elkövetett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére 2018. október 14-én éjszaka érkezett bejelentés arról, hogy egy futónőt a X. kerületben ismeretlen személy támadott meg. A nő után szaladt, majd amikor utolérte hátulról leütötte és a földre nyomta. Az elkövető ezután levette a saját ruháit. Makai Viktória folyamatosan ellenállt és védte magát, ezért a férfi többször is megütötte. A futónő férje ekkor ért a helyszínre, lerántotta párjáról az elkövetőt, aki ezután ruháit hátrahagyva elmenekült.

A nyomozók H. Istvánt azonosították és a bejelentéstől számított másfél órán belül lakásán elfogták. A férfit őrizetbe vették és szexuális erőszak bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség lezárta a nyomozást, így az ügy már az ügyészségen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik