Közélet

Egy nap alatt 285 milliót kaszált a tőzsdén Schmidt Máriáék családi cége

A múlt heti 1,75 milliárd forint után hétfőn 285 millió forint árfolyamnyereséget realizált a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. saját részvények értékesítésén — írta meg a Portfolio.

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a társaság hétfőn adásvételi szerződést kötött 200 ezer darab saját részvényről darabonként 2020 forintos áron, így a társaság saját részvényeinek a száma 3,214 millióról 3,014 millióra csökkent. Múlt héten a BIF saját részvényeket értékesített, a tranzakcióval 1,75 milliárd forint árfolyamnyereséget realizált.

A lap hozzáteszi:

a BIF idei első féléves adózott eredménye 867 millió forint volt.

A múlt heti tranzakcióval együtt realizált 2,035 milliárd forint árfolyamnyereség csaknem két és félszer akkora összeg, mint amekkora a vállalat első féléves profitja.

A Portfolio összesítése szerint a tranzakciókkal a Schmidt Mária, Ungár Péter és Ungár Anna tulajdonában lévő PIO-21. Kft. tulajdonosi hányada 59,9 százalék maradt, a saját részvények aránya 10,5 százalékra, a közkézhányad 29,6 százalékra változott.

A Világgazdaság cikke szerint a BIF múlt heti, 1,75 milliárdos árfolyamnyereséget fialó tranzakciójával a közkézhányadot 25 százalék fölé tornázták, így szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) válhatnak. A tervek szerint a cég december végén szerzi meg a SZIT státuszt, amivel

  • mentesül a társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól,
  • 4 százalék helyett csak 2 százalékos vagyonátruházási illetéket kell fizetniük az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló vagyoni betétnek a megszerzésére.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik