Közélet

Rabszolgatörvény: forgalomlassításba fogtak a szakszervezetek

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket.

Hétfőn Pécs környékén már megkezdődött a túlóratörvény ellen tiltakozó útlezárás, Szolnokon pedig kedden reggel lesz forgalomlassítás – írja a Népszava.

A 6-os főút pécsi elkerülőjén a tüntetők negyven autóval parkoltak le, ami 2-5 perces megállásra kényszerítette az arra járókat. A lap szerint ennek ellenére többen voltak, akik bátorítóan integettek, mint akik káromkodtak a félpályás lezárás miatt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség régiós vezetője, Benke Norbert azt mondta: a munkavállalók hatalmas többsége ellenzi a törvényt. Négymillió munkavállaló termeli meg a GDP-t, nem hozhatnak úgy törvényt róluk, hogy meg sem kérdezik, mi a véleményük – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy akinek kell a pénz, miért ne vállalhatna 400 túlórát, azt mondta: mert tönkreteszi magát és a családját, ehelyett fizessék meg úgy az embereket, hogy ne kelljen rokkanásig túlórázni.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, minden megyeszékhelyen megkérték az engedélyt a félpályás útlezárásra, kedd reggel Szolnokon, a 4-es főúton háromnegyed 9-kor kezdődik a forgalomlassítás. Kordás László, a szövetség elnöke pedig közölte: országos tiltakozó hullámot indítanak, aminek részleteiről a parlamenti szavazás után, csütörtökön döntenek. Ami biztos, hogy

minden fideszes képviselőt felkeresnek a fogadóóráján, hogy megkérdezzék, miért dolgozik folyamatosan a magyar dolgozók érdekei ellen,

azokon a munkahelyeken pedig, ahol emelni akarják a túlórák számát, sztrájkbizottságot alakítanak, figyelmeztető sztrájkot, majd több napos munkabeszüntetést tartanak. Kordás szerint „a keményebb érdekvédelemé a jövő”, így lezárhatják majd az ipari parkokba vezető utakat, eltorlaszolhatják a gyárkapukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik