Közélet
Anti-Brexit campaigners unfurl a banner on Westminster bridge on November 15, 2018 in front of the Houses of Parliament in London. - British Prime Minister Theresa May will give a press conference this afternoon amid intense criticism from lawmakers over her Brexit deal. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Brexit: jön az utolsó esély

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 12. 08. 07:00

Előreláthatólag december 11-én, kedden szavaznak a londoni parlamentben arról az egyezményről, amely az Egyesült Királyság kilépését szabályozza az Európai Unióból. Nem biztos, hogy ehhez meglesz a szükséges többség. Az elmúlt hét ugyanis soha nem látott fordulatokat hozott a brit politikában. Theresa May kormányának gyengülése igen látványos. Kérdés: keddig lesz-e még drámaibb fordulat? Megbukik-e kormány, és ha igen, akkor ezután jön-e egy második népszavazás?

Kulcsfontosságú szavazást vesztett el Theresa May miniszterelnök, ami után kabinetjének ki kellett adnia a parlamentnek a brexitről, illetve az EU-ból való kilépési egyezményről szóló jogi szakvéleményt. A parlament ugyanis példátlan módon kimondta az ellenzék kezdeményezésére, hogy a konzervatív kormány megsértette a törvényhozást, amikor nem tárta a szakvéleményt a képviselők elé. A dokumentum elsősorban a brexitről szóló vita legkényesebb pontját érinti:

az EU-ból való kilépés az Egyesült Királyságot vágja-e el Európától vagy Észak-Írországot választja le Nagy-Britanniáról, azaz Angliáról, Skóciáról és Walesről?

A független Ír Köztársaság számára átjárható észak-ír határ megőrzése miatt az EU inkább a Nagy-Britannián belüli vámellenőrzést javasolná, ha már London mindenképpen el akar szakadni. Azaz az Ír-tenger forgalmát kéne ellenőrizni az Egyesült Királyságon belül, amikor az áruk mondjuk Angliából indulnak útnak Észak-Írország felé.

Britain's Prime Minister Theresa May reacts during a press conference inside 10 Downing Street in central London on November 15, 2018. - British Prime Minister Theresa May battled against a rebellion over her draft Brexit deal on Thursday, as ministers resigned and members of her own party plotted to oust her. (Photo by Matt Dunham / POOL / AFP)
Theresa May
Fotó: Matt Dunham / AFP

A Brüsszel és London között megkötött egyezmény persze ennél ravaszabban fogalmaz. Az egyezség 2020-ig egyrészt továbbra is fenntartaná a jelenlegi állapotokat, azaz az egész Egyesült Királyság bennmaradna még az EU vámhatárai között, másrészt csak 2020-ban döntenének az észak-ír határátjárást és vámolást érintő ügyekről. Vagyis gyakorlatilag úgy halasztanák el a döntéseket, hogy közben – ha London kilép márciusban az EU-ból – a gazdaságban változatlan maradna a helyzet körülbelül egy évig, de immár Theresa May és politikustársai nem szólhatnának bele a brüsszeli ügyek intézésébe. Ennek a helyzetnek szinte minden eleme elfogadhatatlan May pártjának a hard brexitet, azaz a kemény kilépést támogató képviselői számára.

Úgy tűnik, bármilyen kompromisszumot próbált May az elmúlt napokban bedobni a képviselőknek, nem működtek a trükkjei: olyan egyezséget kínált ugyanis, aminek lényege a sokat bírált egyezményben már eddig is benne volt. A brit és az észak-ír parlament beleszólási jogáról van szó, amit az EU természetesen nem akar korlátozni, csak éppen Brüsszel messzemenően az Ír Köztársaság érdekeit képviseli a vitában, hiszen Írország tagja az európai közösségnek, s az ír sziget politikai stabilitása, az észak-ír polgárháborús helyzet elkerülése láthatóan fontosabb Brüsszelnek, mint a londoni toryknak.

May kompromisszumkeresése kisebb ügyekben azonban azért bukik el állandóan, mert a brit parlamentben ülő honatyák éppen az EU-val kötött egész kompromisszumot utasítják el. Az ellenzéki Munkáspárt elsősorban arra törekszik, hogy megbuktassa a May-kormányt, a DUP nevű észak-ír unionista párt (a London-párti észak-írek) szintén nem akarják megszavazni előzetes nyilatkozataik szerint az egyezményt, hiszen az elszakíthatná őket a hőn szeretett Nagy-Britanniától. (Az észak-ír unionisták döntően oda betelepített protestáns angolok és skótok leszármazottjai, míg az írek – és az „írpárti észak-írek” – nagyrészt katolikusok.)

A hatalmon lévő konzervatívok sem egységesek, sőt köztük lassan a legnagyobb a felháborodás Mayjel szemben. Köztük van ugyanis a legtöbb olyan kilépéspárti, aki hard brexitet szeretne, azaz minél messzebb akar kerülni az EU-tól, és minél teljesebb brit függetlenséget akar elérni. De nem örülnek a kilépési egyezménynek azok a parlamenti képviselők sem a toryk közül, akik ellenzik a brexitet.

Miközben a brexit megoldhatatlan részletkérdéseiről ötnapos vitát rendez a londoni parlament, egyes képviselőknek már elege van a parlamenti vitákból, ezért inkább újra népszavazást rendeznének. Céljuk az, hogy megkérdezzék az Egyesült Királyság választópolgárait, támogatják-e még mindig a brexitet, ha az olyan feltételek mellett valósulna meg, mint amiről Brüsszel és May megállapodott, és amiről december 11-én szavaznak Londonban.

Képviselők ezért egymillió aláírással alátámasztott petíciót nyújtottak be a kormányhoz, amely újabb népszavazást kezdeményez. A pártokon túlnyúló akciót támogatta Theresa May konzervatív párttársa, Justine Greening is.

People's Vote campaigners, British politicians, Green party MP Caroline Lucas (L), Labour Party MP Chuka Umunna, and Conservative MP Justine Greening deliver a petition to 10 Downing Street, the official residence of Britain's Prime Minister Theresa May, in London on December 3, 2018. - The petition calls for the public to be given a chance to reject the final Brexit deal in favour of staying in the European Union (EU). (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Caroline Lucas, Chuka Umunna és Justine Greening a Downing Streeten az összegyűjtött aláírásokkal
Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

A miniszterelnök azonban elutasítja a második népszavazás gondolatát. Pedig az egyik munkáspárti képviselő, Chuka Umunna is azt mondta, hogy „akár a bentmaradásra, akár a kilépésre szavaz valaki”, arra a káoszra, amit az EU-val kötött egyezmény jelent, senki sem voksolna.

Pénteki hírek szerint a brexit támogatói elutasítják May legújabb kompromisszumos javaslatait. A kormány hiába akarja ugyanis a rebelliseket megszelídíteni, ez egyelőre nem sikerült Maynek. Így hiába ajánlja az észak-ír határról és vámellenerőzésekről szóló döntésekben a parlament szerepét erősíteni a miniszterelnök. Pontosabban az általa támogatott képviselői indítvány tenné ezt – ami azonban nem győzte meg a kemény kilépés híveit.

Az észak-ír DUP vezetője pedig továbbra is elutasítja a „törvényhozási bütykölést”. A brexitpártiak mindeközben kétségbeesett, illetve reménytelen kísérletnek tartják a kompromisszumos javaslatot. (A javaslat azért is furcsa, mert az észak-ír törvényhozásnak is szerepet adna az átjárható vámhatár „aktiválásában” a brexit esetében, pedig ez testület jelenleg fel van függesztve.)

Egyelőre tehát az EU vezetői hiába támogatják a brexit-megállapodást, Londonban nem alakulnak fényesen a dolgok. Néhány tucatnyi konzervatív, illetve a kormányt támogató (és hatalmon tartó) DUP sem fogja előreláthatólag megszavazni az egyezményt.

May azonban nem zavartatja magát: a kormányfő állítólag elutasította azt a javaslatot is, hogy halasszák el a keddi szavazást.

Mindeközben a Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn is megszólalt. A Guardianban írt cikkében azt írta, hogy az EU-val kötött megállapodás káros az ország számára és a legrosszabb alkut jelenti, amely senkinek nem fog használni, akár a kilépésre, akár a bennmaradásra szavazott. Vagyis látható, hogy a munkáspárti vezető inkább a kormány bukására játszik továbbra is. Azt is megerősítette Corbyn, hogy ha a megállapodást elvetik, akkor minden lehetőség nyitva áll, azaz új választás és tulajdonképpen egy új népszavazás lehetőségét is nyitva hagyta az ellenzék vezére.

Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn  addresses delegates at the annual Confederation of British Industry (CBI) conference in central London, on November 19, 2018. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Jeremy Corbyn
Fotó: Adrian Dennis / AFP

A Guardian közben arra figyelmeztet, hogy a konzervatívok a legnagyobb hibát 2016-ban követték el, amikor nem hallgattak a korábbi miniszterelnökökre, John Majorre és Tony Blairre, akik figyelmeztettek arra, hogy az ír kérdés megoldatlansága az egész brexitet veszélyezteti. (Pontosabban a brexit maga olyan károkat és rombolást okozhat Írországban, amit nem mértek fel a toryk 2016-os vezetői.) Különösen May követett el hibát, aki a hatalmon maradását ráadásul egy észak-ír kispárthoz, a DUP-hoz kötötte – ez az a párt most, amelyik leginkább ellenzi az EU-val kötött megállapodást.

Még egy érdekes és fontos szempont is felmerült ezen a héten a brexit ügyében: kiderült, hogy az utolsó pillanatig vissza lehet lépni jogilag a kilépéstől. Az Európai Unió szerződésének 50. cikke ugyanis megengedi a kilépéstől való egyoldalú elállást. Ez a kilépési megállapodás hatálybalépésig van így az Európai Unió luxemburgi bíróságán ismertetett szakvélemény szerint. Ez ugyan nem a bíróság álláspontja, de megelőlegezheti egy ilyen esetben hozandó döntés végkimenetelét.

Mindez azt jelenti, hogy lehet, még a keddi szavazás sem jelenti a huzavona végét, a brit kilépés jövő márciusi hatálybalépése előtt még bármi megtörténhet – talán egy népszavazás is visszafordíthatja az egész kilépési folyamatot.

Kiemelt kép:  Adrian Dennis / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.