Nagyvilág
A pro-European Union,(EU), anti-Brexit demonstrator holds the EU and UK flags outside the Houses of Parliament, in central London on January 22, 2018. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)

Zuhan az angol font, lemondtak a brit kulcsminiszterek az EU-egyezség után

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 11. 15. 12:19

Az Egyesült Királyság EU-ból való kiválását levezényelni hivatott miniszter, Dominic Raab lemondott csütörtökön, miután előző este még úgy tűnt, hogy a londoni kormány támogatja a brexitről szóló, Brüsszellel kialkudott egyezséget. Távozik a brit kabinetből az észak-ír ügyekért felelős kormánytag és a munkaügyi tárca vezetője is. May szerint az EU-val kialkudott tervezet nem a végleges egyezmény.

Mínuszba fordult a londoni tőzsdeindex, esik az angol font, miután a brit kormány stabilitása megingott csütörtökön. Egymás után három kormánytag is lemondását jelentette be ugyanis csütörtökön, jóllehet szerda este még úgy tűnt, a kabinet egységesen támogatja az EU-ból való kilépést szabályozó egyezménytervezetet.

A legsúlyosabb veszteség Theresa May kormányfő számára Dominic Raab lemondása. A brexitért felelős miniszter kormányból való távozását azzal indokolta csütörtökön, hogy „nem tudja jó lelkiismerettel támogatni” azt az egyezséget, amiben az EU és az Egyesült Királyság szakértői kedd este állapodtak meg, és amelyet a brit kormány – látszólag, vagy legalábbis az első hírek szerint – szerda este támogatásáról biztosított. Michel Barnier EU-tárgyalóbiztos is optimistán ismertette a megállapodást még szerda este az újságíróknak.

Britain's Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) Dominic Raab leaves from 10 Downing Street in London on November 14, 2018. - British and European Union negotiators have reached a draft agreement on Brexit, Prime Minister Theresa May's office said on November 13. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Dominic Raab
Fotó:Ben Stansall / AFP

Ez is mutatja, hogy az észak-ír kérdésen áll vagy bukik a kiválási megállapodás ügye. A brit konzervatívok legeltökéltebb, leginkább brexitpárti csoportjának azonban túl sok volt, amit Theresa May kormánya engedett az EU-nak. Gyakorlatilag – átmeneti időre ugyan, de – még mindig benntartaná ugyanis a kiválási egyezmény tervezete az Egyesült Királyságot az európai vámunióban.

Ezt a tervezetet tehát úgy látszik, hiába hagyta jóvá a londoni kormány ötórás szerdai tanácskozás után. Csütörtökön ugyanis

már saját kulcsminiszterei sem tudják jó lelkiismerettel támogatni a May és Barnier által külön-külön ismertetett egyezséget. Ráadásul a CNN úgy tudja, hogy a konzervatív párt parlamenti frakciójában egyes erők immár Theresa May megbuktatásán ügyködnek. Állítólag előkészítenek egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben.

Raab egyébként ezeknek az euroszkeptikusoknak a képviselője volt a kormányban, miután elődje, David Davis lemondott. Davis is azért távozott a kabinetből, mert nem értett egyet May álláspontjával. Egyébként Raab lemondása azért is furcsa, mert ő volt a felelőse az EU-val folytatott tárgyalásoknak, tehát lépésének időzítése a maximális zavarkeltést is szolgálja, nyilvánvalóan valamilyen távolabbi politikai cél érdekében.

Raab lemondását a már említett észak-ír problémával indokolta. Az ugyanis, hogy az EU továbbra is ragaszkodik az Ír Köztársaság (a független állam) és Észak-Írország (a brit tartomány) közötti határ teljes átjárhatóságához és a gyakorlatilag vámmentes kereskedelemhez ezen a határon, Raab szerint veszélyezteti az Egyesült Királyság integritását. A „kemény” ír határ elkerülése tehát valójában Raab szerint arra jó, hogy az EU vétójogot tartson fenn magának az Egyesült Királyság kiválási lehetőségeire, képességeire nézve.

Ráadásul Raab szerint a konzervatívok legutóbbi (2017-es) választási ígéreteivel is kibékíthetetlen ellentétben van az, amiről most az EU és a brit kormány szakértői szinten megállapodtak.

Raab kilépése a BBC szerint még több brit miniszter kiválását eredményezheti a kormányból. A Spiegel szerint Esther McVey munkaügyi miniszter máris bejelentette lemondását. Éppen ezért immár a teljes kormány szétesése fenyeget – emiatt esik a tőzsde, zuhan a font, és a brit állampapírok hozamai is rosszul alakulnak. Legelőször egyébként csütörtökön az észak-ír ügyekért felelős államminiszter, Shailesh Vara mondott le. Távozását szintén azzal indokolta, hogy nem tudja May megállapodástervezetét támogatni, miután az félúton hagyná az Egyesült Királyságot, ugyanis nem ad pontos határidőt és menetrendet arra nézve, hogy az Egyesült Királyság mikor lesz szuverén nemzet, szuverén ország.

Britain's Work and Pensions Secretary Esther McVey leaves after attending the weekly meeting of the cabinet at 10 Downing Street in London on November 13, 2018. - Prime Minister Theresa May today faced her divided ministers as negotiators scrambled to secure a divorce agreement with the European Union and anxiety mounted over the risk of a no-deal Brexit. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Esther McVey
Fotó: Tolga Akmen/ AFP

Az EU-ban maradás mellett érvelő konzervatív brit parlamenti képviselő, Anna Soubry mindeközben azt twittelte, hogy a fejlemények azt mutatják: megbukott az EU-val szakértői szinten kialkudott egyezség-tervezet. Ez nagyon súlyos dolog szerinte, és a miniszterelnök éppen azt gondolja át, milyen helyzetbe került ezáltal. Soubry úgy véli, hogy ebben a helyzetben egy olyan kabinetre lenne szükség, amely a „nemzeti egység kormánya” lenne.

A konzervatívok közül a brexitpárti Anne Marie Morris viszont arról nyilatkozott a BBC-nek, hogy szerinte immár elegendő számú tory képviselő írt levelet az úgynevezett 1922-es bizottságnak, azaz felvetődik a vezetőváltás esélye is a kormánypártban. Morris szerint még elég idő van arra, hogy új miniszterelnököt válasszanak és pályát módosítsanak a brexitről szóló tárgyalásokon. Mayre vonatkoztatva pedig hozzátette: „Nem az ő vezetésének ideje van itt.”

Shailesh Vara
Fotó:
Chris McAndrew / Parliament.uk

Az ellenzéki Munkáspárt árnyék-brexit-minisztere, Sir Keir Starmer pedig úgy nyilatkozott: láthatóan May nem rendelkezik saját kormányának támogatásával. A munkáspárti politikus szerint mosta Parlamentre kell figyelniük, ahol egyre nagyobb a többség aziránt, hogy elkerüljék az egyezség nélküli brexitet. (Ez a lehető legnagyobb káoszt okozó variáció lenne, amikor egyik napról a másikra jövő márciusban megszakadnának az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatai.) Starmer szerint éppen ezért más opciók felé kellene tekinteni. A Munkáspárt legutóbbi kongresszusán egyébként a többség támogatta egy új népszavazás kiírását, s az elmúlt napokban a konzervatív brexitpárti képviselők is felvetették egy újabb referendum lehetőségét.

Theresa May csütörtökön délelőtt arról beszélt a londoni parlamentben, hogy az, amiről a héten megállapodtak az EU-val, az nem a végleges egyezmény. Szerinte a brexit nehéz választás elé állítja őket. Elmondta: tiszteletben tartja azoknak a kormánytagoknak a döntését, akik lemondtak, és megköszönte nekik a munkájukat. Megvédte az észak-ír kérdésben elfoglalt álláspontjukat is: szerinte ez egy biztonsági, biztosítási politika, és enélkül nincs és nem lehet olyan egyezmény, amire a britek szavaztak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Pécs, 2018. november 24.
A ködből kiemelkedő Mecsek Pécs közelében 2018. november 24.
MTI/Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.