Közélet

Kövér László nem szereti, de tiszteli Nagy Imrét

Még nincs hivatalos döntés a mártír miniszterelnök szobrának áthelyezéséről.

Ez derül ki a válaszból, amit a Népszavának küldött Kövér László, a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) elnöke. A lap azért kereste meg, mert a testület jóváhagyása kell ahhoz, hogy elvigyék Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől.

„A KNEB napirendjén még nem szerepelt a szobor áthelyezésének kérdése” – válaszolta a lapnak Kövér, majd hozzátette, véleménye  nem változott, amióta június 11-én interjút adott a Heti TV-nek. Akkor a házelnök arról beszélt, hogy nem szereti Nagy Imrét, viszont tiszteli,

amiért mártírhalálával megváltotta saját korábbi bűneit.

Szerinte kommunista múltja ellenére jó hazafiként kell emlékezni  rá, a szobrát pedig „semmivel sem kevésbé méltó” helyre kell helyezni, mint ahol most van.

Mivel a Nagy Imre-szobor felállításának költségeit jórészt az időközben elhunyt Demján Sándor magánadománya fedezte, a Népszava megkérdezte Kövér Lászlót, egyeztetett-e (tervezi-e, hogy egyeztet) Demján Sándor özvegyével. A házelnök erre nem reagált.

A Vértanúk terén lévő emlékmű eltávolítása ellen – baloldali ellenzéki pártokon kívül – a Nagy Imre Társaság és a kivégzett miniszterelnök leszármazottai is tiltakoztak.

A Jászai Mari térre kerülhet a Nagy Imre-szobor
Mostani helyét, a Vértanúk terét átalakítják.
Jánosi Katalin: Nagy Imre „cipője sarkáig” sem érnek fel, akik „áthelyeznék” szobrát
Arra reagált, hogy a Jászai Mari térre vinnék a mártír miniszterelnök szobrát.
TGM: Nagy Imre egyszerre volt bűnös, hős, áldozat
„Moszkovita gazember” című publicisztikájában a Nagy Imre-szobor körüli vitáról ír.  

Kiemelt fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik