Belföld

Jánosi Katalin: Nagy Imre „cipője sarkáig” sem érnek fel, akik „áthelyeznék” szobrát

Arra reagált, hogy a Jászai Mari térre vinnék a mártír miniszterelnök szobrát

Az atv.hu szúrta ki, hogy Nagy Imre unokájának nagyon nem tetszik a mártír miniszterelnök Vértanúk terén álló szobra körüli huzavona. Jánosi Katalin közösségi oldalán reagált a hírre, hogy a Jászai Mari térre vinnék a Nagy Imre-szobrot.

KEDVESEIM, MOST VÉGTELENÜL ELSZOMORODTAM. Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva… a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig – most szobrát “helyezik át”. Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel. Sírni tudnék.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az állami hírügynökségnek azt mondta, az ő  javaslata alapján lehet a Jászai Mari tér az új helyszín, ahová az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állítanák fel Nagy Imre szobrát.

Előzőleg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában kérdezték a szobor sorsáról. Szerinte – az Országgyűlés érvényes határozata alapján – a Vértanúk tere rehabilitációjakor

a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani.

Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét rekonstruálnák, a jelenleg ott álló Nagy Imre-szobor pedig

új, méltó helyre kerül.

A Nagy Imre Társaság megdöbbenéssel értesült a sajtóhírekről, amelyek szerint a Vértanúk tere átrendezésének tervei között Nagy Imre szobrának eltávolítása is szerepel.

Korábban ez napvilágot látott, de a szobor egyik kezdeményezője és finanszírozója, a közelmúltban elhunyt Demján Sándor tiltakozására és a közvélemény nyomására, azt remélték, végleg lekerült a napirendről.

Mint írták, a szobrot nem a magyar állam és nem a főváros, hanem három magánember állíttatta.

Elhelyezését, tájolását egy nagy tekintélyű bizottság határozta meg, áthelyezése nemcsak történelmi, városképi, hanem az eredeti művészeti koncepció szempontjából is elvesztené jelentőségét.

A Nagy Imre Társaság reméli, a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb alakjának szobra méltó helyén marad, áthelyezésének terve megáll a vélelmezések szintjén.

nagy imre (nagy imre)
MTI / Koszticsák Szilárd 
TGM: Nagy Imre egyszerre volt bűnös, hős, áldozat
„Moszkovita gazember” című publicisztikájában a Nagy Imre-szobor körüli vitáról ír.  

Kiemelt fotó: MTI / Koszticsák Szilárd 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik