Belföld

Nagy Imre Társaság: Maradjon a helyén a szobor

Meggyőződésünk, hogy Nagy Imre szobra a Vértanúk terén áll a megfelelő helyén,

írta hétfői közleményében a Nagy Imre Társaság. Mint júliusban megírtuk, a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a budapesti Vértanúk terén álló szobra, miután ezt javasolta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Nagy Imre Társaság közössége, és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a döntéshozatalban illetékes személyek nyilatkozatai szerint is a megvalósítás küszöbén áll.

A közlemény szerint a szobrot kiérlelt koncepció alapján helyezték el,

mely szerint a Batthyány örökmécses, a Szabadság tér, (az egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. A szobor elhelyezése, tájolása is ezt a célt szolgálja.

A társaság szerint a szobor áthelyezése városképi, idegenforgalmi szempontból is ártalmas lenne, mert a Nagy Imre életútját szimbolizáló híd a Budapestre látogató vendégek kedvelt színhelyévé vált.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik