Közélet

Kövér Lászlót türk testvérei befogadták

Orbán Viktor nyomában a házelnök. Szerinte a rokonság, a nyelv, a kultúra és a történelem is a türkökhöz köti a magyarokat.

Türk testvéreink maguk közé fogadtak – mondta KövérLászló a törökországi Izmirben, a Türk Nyelvet Beszélő Országok Parlamenti Közgyűlésének (TÜRKPA) plenáris ülésén. A házelnök közölte: mivel Magyarország 2014 júniusában megfigyelői státust kapott a szervezetben, szeptembertől pedig a Türk Tanácsban, joggal érezheti, hogy türk testvérei maguk közé fogadták.

Emlékeztetett: rokonság, közös hagyományok, hasonló nyelvi szerkezet és fordulatok, történelmi kötelékek fűzik össze a magyarokat a türk népek világával.

 

VI. Türk tanács // 6th Turkic Council Summit

VI. Türk tanács // 6th Turkic Council Summit

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. szeptember 3., hétfő

Kövér László szerint a magyar turkológia atyja, Vámbéry Ármin kezdettől hangsúlyozta a türk népek összetartozását, a magyar civil társadalom pedig – szembeszállva az uralkodó ausztriai hatalommal – Törökország fegyveres megsegítésére szervezkedett az 1877. évi orosz-török háborúban.

Orbán összekeverte a szezont a fazonnal
A magyar miniszterelnök Kirgizisztánban tett meredek kijelentést.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: Magyarország az egykori szovjet birodalom széthullása után egyértelműen kinyilvánította együttműködési szándékát a független türk nyelvű köztársaságokkal, a kormány pedig 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját. Kövér László beszédében felhívta a figyelmet: a földrajzi közelség és a geopolitikai kihívások is összekapcsolják Magyarországot a türk országokkal.

Orbán Viktor szerint megdőlt a régi világrend
Magyarország pedig készen áll a magyar-türk együttműködés új fejezetének megnyitására.

A globális éghajlati változások egyre nagyobb kihívást jelentenek a népesség egészséges élelmiszerrel és ivóvízzel való ellátására, de új jelenség a globális migráció és új formákban jelenik meg régi ellenségünk, a terrorizmus is – tette hozzá.

Szerinte az internet terjedésével nemcsak az információközlés hatékonysága, hanem a társadalmakat összetartó erkölcsi normarendszer sérülékenysége is megnőtt. A technológiai fejlődés az emberi élet minőségének javítását ígéri, de módot ad arra is, hogy egyesek a legalapvetőbb civilizációs értékeket is megkérdőjelezzék .

A török házelnök arról beszélt, a független türk köztársaságok össznépessége 155 millió ember, együttes GNP-jük megközelíti az 1200 milliárd dollárt. Binali Yildirim a plenáris ülés után közölte: a kétnapos programon előkerült a migráció, a regionális védelem, az szuverenitás elleni fenyegetések és a közös nyelvi, kulturális és történelmi tudat fejlesztésének kérdése is.

Kövér szerint félmillióba kerül Polt Péter lebohócozása
Mert az csorbítja a parlamenti viták színvonalába vetett közbizalmat.

Kiemelt kép: Kövér László beszédet mond a TÜRKPA izmiri rendezvényén. (MTI / Országgyűlés Sajtóirodája)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik