Közélet
Izmir, 2018. november 20.
Az Országgyûlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a 8. alkalommal rendezett Türk Nyelveket Beszélõ Országok Parlamenti Közgyûlésén (TÜRKPA) a nyugat-törökországi Izmirben 2018. november 20-án, a háromnapos rendezvény második napján.
MTI/Országgyûlés Sajtóirodája

Kövér Lászlót türk testvérei befogadták

Orbán Viktor nyomában a házelnök. Szerinte a rokonság, a nyelv, a kultúra és a történelem is a türkökhöz köti a magyarokat.

Türk testvéreink maguk közé fogadtak – mondta KövérLászló a törökországi Izmirben, a Türk Nyelvet Beszélő Országok Parlamenti Közgyűlésének (TÜRKPA) plenáris ülésén. A házelnök közölte: mivel Magyarország 2014 júniusában megfigyelői státust kapott a szervezetben, szeptembertől pedig a Türk Tanácsban, joggal érezheti, hogy türk testvérei maguk közé fogadták.

Emlékeztetett: rokonság, közös hagyományok, hasonló nyelvi szerkezet és fordulatok, történelmi kötelékek fűzik össze a magyarokat a türk népek világával.

 

VI. Türk tanács // 6th Turkic Council Summit

VI. Türk tanács // 6th Turkic Council Summit

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. szeptember 3., hétfő

Kövér László szerint a magyar turkológia atyja, Vámbéry Ármin kezdettől hangsúlyozta a türk népek összetartozását, a magyar civil társadalom pedig – szembeszállva az uralkodó ausztriai hatalommal – Törökország fegyveres megsegítésére szervezkedett az 1877. évi orosz-török háborúban.

CHOLPON ATA, KYRGYZSTAN - SEPTEMBER 03: Uzbek President Shavkat Mirziyoyev (L) and Prime Minister of Hungary, Viktor Orban (L) attend the 6th Summit Meeting of the Turkic Council at Ruh Ordo Cultural Center in Cholpon Ata, Kyrgyzstan on September 03, 2018. Murat Kaynak / Anadolu Agency
Orbán összekeverte a szezont a fazonnal
A magyar miniszterelnök Kirgizisztánban tett meredek kijelentést.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: Magyarország az egykori szovjet birodalom széthullása után egyértelműen kinyilvánította együttműködési szándékát a független türk nyelvű köztársaságokkal, a kormány pedig 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját. Kövér László beszédében felhívta a figyelmet: a földrajzi közelség és a geopolitikai kihívások is összekapcsolják Magyarországot a türk országokkal.

Csolpon-Ata, 2018. szeptember 3.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a türk nyelvû államok együttmûködési tanácsának VI. ülésén a kirgizisztáni Csolpon-Atában 2018. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Orbán Viktor szerint megdőlt a régi világrend
Magyarország pedig készen áll a magyar-türk együttműködés új fejezetének megnyitására.

A globális éghajlati változások egyre nagyobb kihívást jelentenek a népesség egészséges élelmiszerrel és ivóvízzel való ellátására, de új jelenség a globális migráció és új formákban jelenik meg régi ellenségünk, a terrorizmus is – tette hozzá.

Szerinte az internet terjedésével nemcsak az információközlés hatékonysága, hanem a társadalmakat összetartó erkölcsi normarendszer sérülékenysége is megnőtt. A technológiai fejlődés az emberi élet minőségének javítását ígéri, de módot ad arra is, hogy egyesek a legalapvetőbb civilizációs értékeket is megkérdőjelezzék .

A török házelnök arról beszélt, a független türk köztársaságok össznépessége 155 millió ember, együttes GNP-jük megközelíti az 1200 milliárd dollárt. Binali Yildirim a plenáris ülés után közölte: a kétnapos programon előkerült a migráció, a regionális védelem, az szuverenitás elleni fenyegetések és a közös nyelvi, kulturális és történelmi tudat fejlesztésének kérdése is.

Former Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski arrives at a courthouse in Skopje on October 5, 2018. - A court has sentenced former Macedonian Prime Minster Nikola Gruevski to two years in prison for unlawfully influencing interior ministry officials in the purchase of a luxury vehicle. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Kövér szerint félmillióba kerül Polt Péter lebohócozása
Mert az csorbítja a parlamenti viták színvonalába vetett közbizalmat.

Kiemelt kép: Kövér László beszédet mond a TÜRKPA izmiri rendezvényén. (MTI / Országgyűlés Sajtóirodája)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Golden retriever and British cat
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.