Közélet

Gruevszki az összes bankszámláját kiürítette, mielőtt elmenekült Macedóniából

A Magyarországon menedékjogot kérő volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki az összes bankszámláját kiürítette mielőtt elmenekült hazájából – írta az Alsat-M macedón tévéadó a honlapján.

A hazájában hivatali visszaélés (egy kétszázmillió forintot érő Mercedes beszerzése körüli korrupció) miatt két év börtönre ítélt egykori miniszterelnök már szeptemberben elkezdte kiüríteni a számláit, vagyis akkor, amikor sajtótájékoztatón azzal vádolta meg a macedón kormányt, hogy politikai üldöztetés folytatnak ellene.

Arra nem tért ki a cikk, hogy mennyi pénz lehetett a korábbi politikus számláin, ám azt hozzátették, hogy bár ez az információ nem hivatalos, az ügyészség megerősítette a Nezavisen című lapnak, hogy a szóban forgó bankszámlák egyenlege nulla.

Mint arról beszámoltunk Gruevszkinek a múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt a számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést – amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia – a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Azóta azt az albániai rendőrség megerősítette, hogy Gruevszki november 11-én este 7 óra 11 perckor lépte át az Albánia-Montenegró határállomást. Mint írták, a volt macedón kormányfő egy magyar diplomata autóban ült, illetve a saját személyi igazolványát használta, mielőtt az Interpol november 13-án nemzetközi körözést adott ki.

Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, ártatlannak vallotta magát büntetőügyében, és további négy ügyben kellene felelni. Azonban azt állítja: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.

Kiemelt kép: MTI / Beliczay László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik