Közélet

Még mindig tart a rendőrségi nyomozás az úszóknál a Bienerth-korszak miatt

Hűtlen kezelés gyanúja miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a Magyar Úszó Szövetség egyik ügyében, ám gyanúsítotti kihallgatás még nem volt 

– derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunk megkeresésére írt válaszából. Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig arról informálta a 24.hu-t, hogy két feljelentés történt összesen a szövetség ügyei miatt, ám nyomozás csak egy zajlik. Ez a vizsgálat a DDK Group Kft. és a MÚSZ közötti, még Bienerth Gusztáv elnöki időszakában kötött megállapodást érintheti.

Az ügyet részletesen taglalja az úszószövetség ellenőrző testületének lapunk birtokában lévő jelentése, amely szerint a DDK Group Kft. vállalta, hogy arculati kézikönyvet készít a szövetségnek. ám a vizsgálat szerint ez nincs meg, noha a pénzt kifizették érte. Az ellenőrző testület a DDK Groupnak átutalt összesen 4 millió forint kifizetését nem tartja megalapozottnak. Nem elég ugyanis, hogy az arculati kézikönyvet nem találják, ami miatt a bizottság szerint kérdéses, hogy egyáltalán elkészült-e, a teljesítési igazolások tartalmilag sem megfelelők.

Megkérdeztük a céget, amely válaszában viszont azt közölte:

Az arculati kézikönyvet cégünk a szerződés szerint elkészítette. Az úszószövetség részére történt teljesítést számos okirat igazolja – köztük az elkészült arculati kézikönyv és teljesítés igazolás is –,  melyek az illetékes hatóság részére átadásra kerültek.

Azaz a vállalkozás szerint elvégezték a munkát. Megkérdeztük az úszószövetséget is erről, azt felelték: a megállapodást a szövetség előző vezetése kötötte, s tényként rögzíthető, a mostani vezetőknek átadott iratok között nem volt ott az arculati kézikönyv.

Ugyanakkor az ellenőrző testület nem csupán a rendőrség által vizsgált esetet kifogásolja. Szurdi Lindának például belsőépítészeti tanácsadásért fizettek, ám a szöveg szerint „az ellenőrző testület álláspontja, hogy a szerződés nem teljesült, a célfeladat nem valósult meg”.

Úgy látszik, a közpénz elköltése sportszövetségek soránál vezet vizsgálathoz; beszámoltunk róla, hogy a teniszszövetség ügyeiben is zajlik vizsgálat, a bokszolóknál pedig elképesztő gondatlanságot tárt fel saját ellenőrzésük.

Hogy mennyi közpénz ömlik a sportági szövetségekhez, azt pedig jól mutatják az úszószövetség mérlegei is. A szövetség 2016-ban 2,264 milliárd, 2017-ben pedig 1,965 milliárd forintot költött. A legutóbbi mérlegben egymilliárd forintos veszteség látszik, de a szövetség szerint ennek az a magyarázata, hogy az EMMI előlegként adja támogatását, és bevételi oldalon csak akkor jelentkezik a mérlegben, ha az elszámolásokat lezárják. Azaz tényleges veszteségük nem volt.

Egy hete kérdeztük meg az EMMI-t, elfogadta-e már a tárca a szövetség közpénz felhasználásáról szóló elszámolását, de a minisztérium nem válaszolt kérdéseinkre.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik