Közélet

Főorvos vette védelmébe a kirúgott szívsebészt: Székely doktornak a beteg érdeke az első

Továbbgyűrűzik dr. Székely László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) elbocsátott szívsebészének ügye. Ezúttal egy nem közvetlen, de vele munkakapcsolatban álló kollégája, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője osztotta meg gondolatait Facebook-oldalán.

Dr. Andrássy Péter arról ír, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal 10 éve dolgozik együtt Székely Lászlóval. Osztályán rengeteg betegnél állítanak fel olyan diagnózist, amelynek megoldása néha sürgős, néha tervezett szívműtét, pácienseik 90 százalékát pedig a GOKI-ba küldik.

Székely kétheti rendszerességgel jött ki az osztályunkra, ahol megbeszéltük a két hét alatt műtétre váró betegeket. Amennyiben konzíliumunk úgy döntött, hogy műtét a megoldás, ő elvitte a betegek anyagát és ő vagy egy kollégája berendelte a beteget műtétre. Ha sürgős eset volt, elég volt telefonálni és szükség esetén azonnal megoperálták a beteget. Késlekedés miatt az utóbbi öt évben sürgős szívműtétre váró beteget nem veszítettünk el. Nekünk Székely doktor elsősorban nem a „sztársebész” volt, hanem egy kolléga, akinek a beteg érdeke az első. És mindegy volt számunkra, hogy egy hajléktalanról, egy drogos terhes asszonyról vagy bárki másról van szó, a beteget nézte. Felsorolhatatlan ez az utolsó ötéves együttműködés hány beteg életét menthette meg

— írja az osztályvezető főorvos, aki szerint a szakmában sokan kérdezgetik, hogy mi lesz Székely Lászlóval, de eddig senki sem állt ki mellette nyíltan. Megfogalmazása szerint önmaga miatt ír, hogy később ne kelljen önmagának szemrehányást tennie, hogy nem figyelmeztetett időben:

én egy tisztességes, a betegek érdekét szem előtt tartó, kitűnően felkészült kollégát ismertem meg benne. Ezt a következtetést nem egy vagy két eset alapján, hanem több száz közös eset után vontam le.

Kép: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív központ bejárata a IX. kerület Fehér Holló utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik