Közélet

Index: kijavítottak két hibát, de még mindig vannak homályos részek

Tisztázódott néhány dolog az Index eladásával kapcsolatban – írja a G7. A gazdasági portál szerint kijavította a korábban üres alapítványi beszámolóját az Index.hu tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány, ezek szerint a befektetett eszközök soron egy 270 millió forintos érték szerepel. Ez feltehetően az Index.hu Zrt.-t takarja.

A javított alapítványi beszámolóban azonban az is szerepel, hogy az Index.hu nem adományként került az alapítványhoz, amikor a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Zrt. tavaly tavasszal lehívta az opciós jogot, mert volt egy 270 millió forintos tartozása.

A G7 szerint ez a tartozás lehet az, amelyre az alapítványt tulajdonló NP Nanga Parbat Zrt. két új tulajdonosa, Oltyán József és Ziegler Gábor, valamint Bodolai László, az alapítvány vezetője utaltak. Szerintük ez a tartozás a Simicska-birodalom felé állt fent, ezért kellett megvásárolni a zrt.-t, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy mi lett a tartozással.

Elképzelhető, hogy a Magyar Fejlődésért Alapítvány már a CEMP-X új tulajdonosainak tartozik, de az is lehet, hogy a zrt.-n keresztül tőkésítették fel az alapítványt és így fizették ki a tartozást. Az sem derül ki, hogy a két új tulajdonos hogyan jutott hozzá a hitelhez, amelyből a CEMP-et és az NP Zrt.-t megvásárolták.

A másik változás, hogy most már hivatalosan is 51-51 szavazata van Oltyánnak és Zieglernek az általuk tulajdonolt részvények alapján, egy részvényt pedig közösen birtokolnak. Korábban  ezt a közös részvényt az elérhető információk szerint Oltyán képviselte, a megismételt, szeptember 25-i közgyűlésen viszont már Ziegler.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik