Közélet

Népszava: Felajánlotta lemondását az egészségügyi államtitkár

De a lap azt sem zárja ki, hogy végül nem neki, hanem Kásler Miklósnak kell távoznia.

A Népszava úgy tudja, felajánlotta lemondását Nagy Anikó egészségügyi államtitkár, ám nem Kásler Miklós miniszternek, hanem Orbán Viktor kormányfőnek, az pedig erős üzenet lehet a miniszter felé, ha a miniszterelnök nem fogadja el a lemondást.

Keddi cikkében a napilap arról írt, hogy Kásler szobájában már zajlik az új egészségügyi államtitkár-jelöltek castingja, más források szerint viszont egyáltalán nem biztos, hogy az államtitkárnak, és nem a miniszternek kell hamarosan távoznia. Arról írnak, hogy az elmúlt hetekben az államtitkár és a miniszter viszonya fagyossá vált, mert Kásler rendre autokrata döntéseket hoz Nagy Anikó területén.

Példaként említik, hogy az államtitkár hiába közvetített sikeresen Székely László szívsebész ügyében, aminek eredményeként az elbocsátott orvos megoperálhatta volna műtétre váró betegeit, a miniszter személyesen tiltotta meg a kardiológiai intézet főigazgatójának, hogy visszalépjen az azonnali hatályú felmondástól.

Ugyancsak az államtitkár tudta nélkül került a hivatalos értesítőbe az a rendelkezés, amely főigazgató helyett tanácsadó testületet delegált a gyógyszerhatósághoz, amelyet nem terhel felelősség az általa hozott döntésekért, viszont tagjai hozzáférhetnek a gyógyszerpiacot befolyásoló adatokhoz. A miniszter az egészségügyért felelős államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is irányítása alá vonta.

Kásler pozícióját gyengítheti, hogy a humán tárcához tartozó területeken nem sikerült új vezetőket kinevezni, miután a miniszter felállította a régieket. Nincs érvényes megbízó levelük a tárca által felügyelt nagyprojektek miniszteri biztosainak sem, az Egészséges Budapest Programért felelős Cserháti Péter például egyelőre az ÁEEK szakértőjeként dolgozik, hogy ne torpanjon meg a program. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik