Belföld

Elkészült a terv a kórházi fertőzések megelőzésére

Elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Kásler Miklós a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után, néhány napon belül részleteiben is megismerhetővé válik.

Emlékezetes, hogy a miniszter kinevezése után szinte rögtön arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések ügyében azonnal lépni kíván, és erre már el is készült a cselekvési terv. Erre nagy szükség is volna, ugyanis a 168óra cikke szerint csak 2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben bizonyítottan a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban.

Miközben a miniszter bejelentést tett, a Magyar Hírlapban hosszú interjú jelent meg Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral, amelyben hosszasan sorolta, hogy milyen átalakításokat tervez a kormány a területen. Kiderült, hogy 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, ami azért érdekes, mert az Átlátszó közben arról írt, hogy például a mentőszolgálatnál létszámstopot vezet be a kormány.

Kásler Miklós terveiről egyébként nemrég hosszú cikkben számoltunk be.

Ilyen lesz az egészségügy Kásler Miklós irányításával
Kényes kérdéseket és régi ötleteket is előhúzott a miniszter, akinek elképzeléseiből az látszik: a kormány továbbra sem mer nagyobb egészségügyi reformba kezdeni.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik