Közélet

Duplán leszavazta a Fidesz az Európai Ügyészséget

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Tárgyalni sem hajlandóak a csatlakozásról.

A fideszes többség leszavazta hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két javaslatot, amelyben felszólították volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez – írja a Népszava.

Az egyik javaslatot a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be hasonló tartalommal, de a kormánypártok nem vették tárgysorozatba az indítványokat, vagyis tárgyalni sem akarnak az ügyről.

A 28 uniós tagállamból eddig 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Dánia kivételt jelent az igazségügyi együttműködés alól, Nagy-Britannia pedig kilép, így önszántából hazánkon kívül csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki az együttműködésből, aminek célja az EU-források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése.

Az európai ügyészek egyébként magyar jogászok lennének, akik szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így Budapestről nem utasíthatnák őket.

A lap emlékeztet, hogy Hadházy Ákos független képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, a Fidesz-KDNP viszont szuverenitást érintő kérdésnek mondja a vádhatóság nemzeti kézben tartását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik