Közélet

Polt Péter mindenkit megnyugtatott: stabil, gyors és törvényes az ügyészség működése

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész tavalyi évről szóló – a mai napon benyújtott – országgyűlési beszámolójából kitűnik, hogy változatlanul stabil, jó eredményeket mutat és kellően gyors az ügyészségi munka. Az ügyészség törvényesen, az anyagi igazság szem előtt tartásával végzi feladatait.

– írja a Legfőbb Ügyészség lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A levélből az is kiderül, hogy

  • 2017-ben a regisztrált bűncselekmények száma 226 452 volt, és az elkövetők számának (92 896) alakulásában 2013 óta tapasztalható csökkenő tendencia az elmúlt évben is folytatódott.
  • 2017-ben 92 szándékos emberölés történt.
  • Némileg emelkedett a kábítószerrel visszaélések előfordulása, valamint a közlekedési bűncselekmények jelentős hányadát kitevő ittas állapotban elkövetett járművezetések száma.
  • Míg a gazdasági vesztegetések száma a korábbi évekkel összehasonlítva lényeges csökkenést mutat, addig a hivatali vesztegetések száma 2017-ben 945-re emelkedett.
  • A gazdasági bűncselekmények csoportjában továbbra is meghatározó szerepet játszik a költségvetési csalás, melynek csökkent a száma.
  • Az ügyészség váderedményessége változatlanul kiemelkedő, és 2013 óta folyamatosan emelkedik, az utóbbi tíz év legmagasabb értékét – 97,8%-ot – érte el.
  •  A legjelentősebb jogszabály-előkészítési munka 2017-ben – a már hatályba lépett – új büntetőeljárásról szóló törvény kodifikációjának befejezése volt.
  • 2017. évben az OLAF összesen 6 ajánlást küldött meg a Legfőbb Ügyészségnek. 2 esetben az ügyészség nyomozást rendelt el, 3 esetben az ajánlás és a vizsgálati eredményeket tartalmazó zárójelentés már folyamatban lévő nyomozásban került értékelésre, 1 esetben pedig az ajánlás alapján az illetékes ügyészség a korábban megszüntetett nyomozás továbbfolytatásáról rendelkezett. Az OLAF ajánlásai és jelzései alapján indult ügyek közül 2017. évben 4 esetben vádemelésre, 4 esetben pedig a nyomozás megszüntetésére került sor.
    Az OLAF 2017. évi jelentése alapján Magyarország a lezárt ügyekben történő vádemelés tekintetében 2012-2017 viszonylatában az uniós átlag (42 %)felett teljesített, ugyanis az ügyek 47 %-ában történt vádemelés.

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik