Belföld

Szekszárdon nem lehet csak úgy aláírást gyűjteni az Európai Ügyészségért

A jegyző zavarta el az aktivistákat, mert a rendőrség szerint ez nem tartozik a gyülekezési jog hatálya alá.

Elzavarták a szekszárdi önkormányzat emberei azokat az aktivistákat, akik azért gyűjtöttek aláírást, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Hozzátette: a jegyző közterületfoglalási engedélyt, és ezért napi háromezer forintot követel tőlük, a bonyhádi jegyző pedig ugyanezt a törvénytelen eljárást alkalmazná velük szemben.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező Hadházy az Indexnek elmondta: az eddigi gyakorlat az volt, hogy a politikai témákban történő aláírásgyűjtéseket bejelentették a rendőrségnek, amely, mivel ez a gyülekezési törvény hatálya alá esik, tudomásul vette. Így jártak el Szekszárdon is, azonban az ottani rendőrség, bár a bejelentést tudomásul vette, közölte, hogy szerintük az aláírásgyűjtés és az ahhoz kapcsolódó kitelepülés nem tartozik a gyülekezési jog hatálya alá.

A rendőrség a jegyzőt is értesítette, ő pedig kiküldte az önkormányzat embereit, hogy küldjék el az aláírásgyűjtőket és bírságolják meg őket. Ám Hadházy szerint a rendőrség érvelése is nonszensz, hiszen az politikai ügy, hogy aláírásgyűjtéssel vennék rá a kormányt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra.

Hadházy szerint a történtek alátámasztják a Sargentini-jelentésben foglaltakat, a jogállamiság magyarországi felszámolását, és azt, hogy az EU alapértékeivel ellentétesen nyíltan korlátozzák az egyesülési és véleménynyilvánítási jogot.

‼️Ma a szekszárdi önkormányzat emberei -teljesen törvénytelenül- elzavarták az Európai Ügyészségért küzdő…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2018. szeptember 28., péntek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik