Közélet

Belga fiatal lelkesedett Orbán Viktorért Tusványoson

A miniszterelnök szerint a politika és a szórakoztatóipar kombinációja volt saját beszéde.

Egy jobboldali-nacionalista belga diákszervezet, a Schild & Vrienden (Pajzs és barátok) töltött fel videót a Youtube-ra arról, hogy vezetőjük, Dries Van Langenhove Orbán Viktorral beszélgetett Tusnádfürdőn. A felvételre a Zoom.hu bukkant rá.

Van Langenhove a videón azt mondta a miniszterelnöknek, hogy jó volt hallani a tusványosi beszédben a családi értékek kihangsúlyozását, mire Orbán rávágta:

Tudja, ez egyfajta kombinációja a politikának és a szórakoztatóiparnak.

Majd így folytatta: „de azért ez a politika hagyományos formája, bárki kérdezhet bármit”. A szintén jelen lévő fideszes képviselő, Németh Zsolt őrültségnek nevezte, hogy antidemokratikusnak tartják őket, mert „folyamatos párbeszédben vagyunk az emberekkel”. Ezután Orbán és Németh is széles mosollyal fogadta, amikor Van Langenhove azt mondja: „olyan ember nevezi önöket antidemokratikusnak, akit meg se választottak, mint Juncker, ez eléggé álszent”.

(Bár az Európai Bizottságot valóban nem közvetlenül választják az emberek, valójában az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki, a közvetlenül választott képviselőkből álló Európai Parlament jóváhagyásával.)

A Schild & Vrienden vezére azt is megkérdezte Orbánéktól, hogy mit mondanának azoknak a belgáknak, akik azt gondolják, hogy nem tehetnek semmit a „tömeges bevándorlás” és a „nyugati kulturális hanyatlás” ellen, miközben „ön a Fidesszel Magyarországon és Közép-Európában is megmutatta, hogy lehetséges változtatni, ha elég bátor az ember”.

A miniszterelnök erre azt felelte: „minden nemzet azt kapja, amit megérdemel, úgyhogy ébredjenek, amilyen gyorsan lehet, másként nagy bajban lesznek”. De azt is mondta, hogy „nem akarunk tanácsokat adni, mert mi szigorúan tiszteletben tartjuk a nemzeti szuverenitást”.

Van Langenhove azt mondta, jó volt Tusnádfürdőn inspirációt találni, „látjuk, hogy jó dolgok történnek Közép- és Kelet-Európában”. Orbán szerint ez bonyolult dolog, mert Belgium gazdag ország, „a gazdaság működik, de a társadalom alapjai…” Mire Van Langenhove közbevág: „attól tartok, a legrosszabb dolog nyugaton, hogy elveszítettük a családi értékeket, a nők és a családok már nem vállalnak gyereket, mert nem látnak jövőt, csak magukra gondolnak”.

A beszélgetés végén Orbán még elmondja Van Langenhove-nak, hogy csapatra van szüksége, anélkül nem működik a politika, majd fényképezkedik a Schild & Vrienden jelenlévő tagjaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik