Nagyvilág
Brüsszel, 2018. június 28.
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Nicolas Lambert)

Néppárti képviselő: Orbán szét akarja szakítani Európát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 03. 09:04

Az Európai Néppárt nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke szerint betelt a pohár, Orbán túl messzire ment.
Korábban a témában:

A Politico európai kiadásába írt véleménycikket Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Néppárt (EPP) nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke. Bildt az írásnak az Ezúttal Orbán túl messzire ment címet adta. Érvelése szerint

Európa legnagyobb és liginkább sokszínű politikai csoportosulásaként hiszünk a politikai és kulturális vitákon átívelő együttműködésben, egy erősebb Európát építhessünk és nem félünk a kemény vitáktól.

A véleménycikkben hangsúlyozza: pártja az elmúlt években konstruktív vitát folytatott a Fidesszel, a kormányfőt pedig többször figyelmeztették, hogy ne lépjen át egy bizonyos határt, ez azonban mégis megtörtént. A utolsó csepp az volt, amikor Orbán Viktor egy júliusi, Helmut Kohl német kancellárra emlékező eseményen arról beszélt, hogy a magyar illiberális demokrácia lesz az a hajtóerő, ami újraéleszti az EPP-t és Európát.

Ezek a kiátások mélyen felkavaróak. Míg Kohl a Kelet és a Nyugat összehozásával egyesítette Európát, Orbán polarizálja a kontinenst és szét akarja szakítani.

 

Ami sok, az sok. Sok európai polgár kíváncsi az EPP álláspontjára. Nem engedhetjük meg, hogy eljelentéktelenítsük a magyar politikai fejleményeket. Belső vitáinkat nyilvánosságra kell hoznunk és világossá kell tennünk, hogy hol állunk. Rendkívül fontos, hogy az EPP ne engedje meg, hogy a jogállamiság kérdése átpolitizálódjon. A pártunkra leselkedő legnagyobb veszély az, hogy megtámadják értékeinket, nem pedig az, hogy a védelmükre hozott döntéseink visszaütnek.

 

Magyarország egyértelműen eltávolodott az EPP alapértékeitől

— fogalmaz a képviselő.

Kitér arra, hogy  Orbán alatt a menedékkérőket bűnözőkként, ellenségként ábrázolták, azokat pedig, akik segítséget nyújtottak számukra, börtönbüntetéssel fenyegették. Hozzáteszi: az emberi jogok védelmezőinek bebörtönzése és a menekültjogok megsértése ellentétes az EU chartájával. Megemlíti a kultúra és a tudomány ügyét is és leszögezi:

Orbán szándékosan hergel az EU ellen, amelyet azzal vádol, hogy támogatja a muszlimok “invázióját”.

Az EPP úgy véli, hogy a migráció olyan európai kérdés, amely európai megoldást igényel. Elfogadjuk az európai szolidaritás alapelveit. A migráció alapvető okait szeretnénk kezelni, és olyan szabályozott legális, migrációs rendszert vezetnénk be, amely küzd az emberkereskedelem és az illegális migráció ellen

— írja. Bildt úgy gondolja, hogy a Fidesz júniusi alkotmánymódosításával, amely megtiltotta az “idegen népesség letelepítését”, Orbán beverte a szöget a közös európai megoldás koporsójába, ezzel megvétózta a közösség zökkenőmentes működését és lendületet adott a szélsőjobbnak.

Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezek szintén ellentétesek az EPP alapértékeivel, hiszen a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Szerinte az EPP-nek régi adóssága az Orbán elleni fellépés, ami bátorságot igényl és biztosan visszatetszést kelt a populisták körében.

Frissítés: Reagált a miniszterelnök sajtófőnöke

Szemlénk megjelenése után Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Anna Maria Corazza Bildt véleménycikkére.

Mint írja: a képviselő vádaskodásainak hitelességéről mindent elmond, hogy az a mondat, amelyre cikkét alapozza, el sem hangzott Orbán Viktortól. Arra a mondatra gondol, amely szerint Orbán Viktor átlépett egy határt a múlt hónapban, amikor a nagy német államférfi, Helmut Kohl örökségét felidéző eseményen azt állította, hogy “Magyarország illiberális demokráciamodellje hajtóerőt jelent majd Európa és az EPP megújítására”.

Orbán Viktor júniusban a Budapesti Európa-beszéd címmel rendezett konferencián szólalt fel a magyar fővárosban, az eseményt Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján tartották meg. Itt egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. Hozzátette: noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat “a mi rovásunkra”, a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, “dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez”

— fogalmazott a közleményben Havasi Bertalan.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.