Nagyvilág

Néppárti képviselő: Orbán szét akarja szakítani Európát

Az Európai Néppárt nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke szerint betelt a pohár, Orbán túl messzire ment.

A Politico európai kiadásába írt véleménycikket Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Néppárt (EPP) nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke. Bildt az írásnak az Ezúttal Orbán túl messzire ment címet adta. Érvelése szerint

Európa legnagyobb és liginkább sokszínű politikai csoportosulásaként hiszünk a politikai és kulturális vitákon átívelő együttműködésben, egy erősebb Európát építhessünk és nem félünk a kemény vitáktól.

A véleménycikkben hangsúlyozza: pártja az elmúlt években konstruktív vitát folytatott a Fidesszel, a kormányfőt pedig többször figyelmeztették, hogy ne lépjen át egy bizonyos határt, ez azonban mégis megtörtént. A utolsó csepp az volt, amikor Orbán Viktor egy júliusi, Helmut Kohl német kancellárra emlékező eseményen arról beszélt, hogy a magyar illiberális demokrácia lesz az a hajtóerő, ami újraéleszti az EPP-t és Európát.

Ezek a kiátások mélyen felkavaróak. Míg Kohl a Kelet és a Nyugat összehozásával egyesítette Európát, Orbán polarizálja a kontinenst és szét akarja szakítani.

 

Ami sok, az sok. Sok európai polgár kíváncsi az EPP álláspontjára. Nem engedhetjük meg, hogy eljelentéktelenítsük a magyar politikai fejleményeket. Belső vitáinkat nyilvánosságra kell hoznunk és világossá kell tennünk, hogy hol állunk. Rendkívül fontos, hogy az EPP ne engedje meg, hogy a jogállamiság kérdése átpolitizálódjon. A pártunkra leselkedő legnagyobb veszély az, hogy megtámadják értékeinket, nem pedig az, hogy a védelmükre hozott döntéseink visszaütnek.

 

Magyarország egyértelműen eltávolodott az EPP alapértékeitől

— fogalmaz a képviselő.

Kitér arra, hogy  Orbán alatt a menedékkérőket bűnözőkként, ellenségként ábrázolták, azokat pedig, akik segítséget nyújtottak számukra, börtönbüntetéssel fenyegették. Hozzáteszi: az emberi jogok védelmezőinek bebörtönzése és a menekültjogok megsértése ellentétes az EU chartájával. Megemlíti a kultúra és a tudomány ügyét is és leszögezi:

Orbán szándékosan hergel az EU ellen, amelyet azzal vádol, hogy támogatja a muszlimok “invázióját”.

Az EPP úgy véli, hogy a migráció olyan európai kérdés, amely európai megoldást igényel. Elfogadjuk az európai szolidaritás alapelveit. A migráció alapvető okait szeretnénk kezelni, és olyan szabályozott legális, migrációs rendszert vezetnénk be, amely küzd az emberkereskedelem és az illegális migráció ellen

— írja. Bildt úgy gondolja, hogy a Fidesz júniusi alkotmánymódosításával, amely megtiltotta az “idegen népesség letelepítését”, Orbán beverte a szöget a közös európai megoldás koporsójába, ezzel megvétózta a közösség zökkenőmentes működését és lendületet adott a szélsőjobbnak.

Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezek szintén ellentétesek az EPP alapértékeivel, hiszen a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Szerinte az EPP-nek régi adóssága az Orbán elleni fellépés, ami bátorságot igényl és biztosan visszatetszést kelt a populisták körében.

Frissítés: Reagált a miniszterelnök sajtófőnöke

Szemlénk megjelenése után Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Anna Maria Corazza Bildt véleménycikkére.

Mint írja: a képviselő vádaskodásainak hitelességéről mindent elmond, hogy az a mondat, amelyre cikkét alapozza, el sem hangzott Orbán Viktortól. Arra a mondatra gondol, amely szerint Orbán Viktor átlépett egy határt a múlt hónapban, amikor a nagy német államférfi, Helmut Kohl örökségét felidéző eseményen azt állította, hogy “Magyarország illiberális demokráciamodellje hajtóerőt jelent majd Európa és az EPP megújítására”.

Orbán Viktor júniusban a Budapesti Európa-beszéd címmel rendezett konferencián szólalt fel a magyar fővárosban, az eseményt Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján tartották meg. Itt egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. Hozzátette: noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat “a mi rovásunkra”, a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, “dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez”

— fogalmazott a közleményben Havasi Bertalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik