Közélet

Addig nem változik semmi, amíg így néznek ki a kórházi WC-k – fotók

Addig nem változik semmi, amíg így néznek ki a kórházi WC-k – fotók

Még mindig siralmas állapotban vannak a kórházi WC-k Budapesten. Bár valószínűleg a helyzet javult az évek során, az alapgond még mindig ugyanaz: se WC-papír, se kézfertőtlenítő a mellékhelyiségekben. Márpedig a kórházi fertőzések visszaszorítása nem csak abból állna, hogy az orvosok alaposan lefertőtlenítik a kezüket, hanem a betegeknek és az őket látogató hozzátartozóknak is gondoskodniuk kell az alapos kéztisztításról. Ha a kórházi mosdókat nézzük Budapesten, akkor ez utóbbi szinte lehetetlen elvárás: elvétve ugyan akadnak alkoholos kézfertőtlenítővel ellátott mosdók, de ez luxusnak számít.

A WC-k túlnyomó többségében a kagylón, a lehúzón és a csapon  kívül semmi nincs. Teljesen esetleges, hol van kéztörlő vagy toalettpapír, és az sem feltétlenül természetes, hogy le lehet húzni a WC-t.

Az egészségügyi intézmények gyakori látogatói valószínűleg már automatikusan beteszik a táskájukba a kézfertőtlenítőt, szappant, sőt még a kéztörlőt is, de minimum a papírzsebkendőt, mert tudják, a kórházi WC-ben szinte biztos, hogy egyik sem lesz.

Kásler Miklós miniszter és Nagy Anikó államtitkár többször is hangoztatta, hogy a kórházi fertőzések jelentik a legakutabb problémát az egészségügyben, emiatt azonnal lépni kell. Elkészült a cselekvési terv, aminek része, hogy az egészségügyi intézményekben több olyan szakember dolgozhat, akinek kifejezetten a fertőzések kockázatainak csökkentése lesz a feladata.

Elmentünk néhány fővárosi kórházba, hogy megnézzük, hol érdemes kezdeni a kórházi fertőzések visszaszorítását. Négy nagy budapesti intézmény női mosdóiban jártunk. Általános tapasztalat, hogy bár sok helyen látszik, elfogadható a mosdó minősége (tisztának mondható a csempe és a padló például), egy olyan vécét sem találtunk, ahol lett volna kézfertőtlenítő és toalettpapír is. Vagy csak az egyik volt, de inkább egyik sem.

János Kórház: rohad a fal, valahol csap sincs

A város egyik leghírhedtebb egészségügyi intézménye a Szent János Kórház, így nem is volt meglepő a felismerés, hogy a több épületből álló komplexumban luxusnak számít a kézfertőtlenítő. Van olyan WC, amelyben a tartály körül rohad a fal.

Fotó: Benke Ágnes/24.hu

És nincs kilincs a WC ajtaján ( a képen az is látszik, hogy a WC-papír tartója is üres).

Fotó: 24.hu

Ez az általános látvány, kézfertőtlenítőnek nyoma sincs.

Fotó: 24.hu

Az nem világos, hogy miért kell a kórházi szennyest a mellékhelyiségben tárolni.

Fotó: 24.hu

Volt olyan egyszemélyes mellékhelyiség, ahol semmilyen csap sem volt, vagyis egyáltalán nem lehet kezet mosni a WC használata után.

Fotó: 24.hu

A laborvizsgálat folyosóján található női mosdóban van kézfertőtlenítő, igaz, ottjártunkkor nem volt benne kézmosó gél. Ahogy éppen áram sem volt a mellékhelyiségben, ami ráadásul nem használható mindig. Az ajtó falára ugyanis kiragasztották, hogy csak 7 és 11 óra között lehet használni, ha pedig a leletkiadási idő alatt szeretne valaki betérni, annak el kell kérnie a kulcsot a „leletkiadást végző munkatárstól”.

Fotó: 24.hu

Ebben a WC-ben azt kérték a kedves betegektől, hogy a WC-papírt (ha lett volna), szíveskedjenek a szemetesbe dobni. Szemetes viszont nincs a WC mellett.

Fotó: 24.hu

Rókus Kórház: inkább nem mondunk semmit

Beszéljenek a képek.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Péterfy Sándor utcai Kórház: belopott szappan nincs, kamu Banksy van

A tavaszi választási kampányban sokan megmosolyogták a Kétfarkú Kutyapárt gerillaakcióját. A viccpárt aktivistái szappant csempésztek a Péterfy Sándor utcai kórház néhány vécéjébe – már amelyikbe lehetett, mert jó pár zárva van, a betegeknek a kulcsot a személyzettől kell kérniük. A kétfarkúak akciója bár megmosolyogtató volt, valójában a szomorú valóságot mutatta be. A választás és Kásler Miklós kinevezése óta érdemi változás nem történt, a Péterfy-ben ma sem lehet rendesen kezet mosni a mosdókban.

Fotó: 24.hu

A kézfertőtlenítő eszköz darabjai pár centivel odébb, az ablakpárkányon találhatóak.

Fotó: 24.hu

Végre WC-papír! Kit érdekel, hogy nem a tartóban van?!

Fotó: 24.hu

Csendélet a Péterfyből: a kézfertőtlenítő hűlt helye és az Orbán-graffiti matricaváltozata.

Fotó: 24.hu

Egy kis beázás.

Fotó: 24.hu

Bajcsy-Zsilinszky Kórház: feltették a nagy kérdést

Nem meglepő módon a kőbányai Bajcsyban sem rózsás a helyzet. Van, ahol a WC-t sem könnyű lehúzni.

Fotó: 24.hu

Szokásos látvány: se szappan, se kéztörlő, még tükör sincs.

Fotó: 24.hu

Valaki felteszi a nagy kérdést, amire egy másik kórházban egy takarító csak annyit mondott:

Minek? Úgyis ellopják.

Fotó: 24.hu

Ha Önnek is van jó vagy rossz tapasztalata a kórházi WC-kel, írja meg a 24.hu-nak. Nincs WC-papír és kézmosó? Rohad? Vagy éppen enni lehet a padlóról, olyan tiszta? Írjon és küldjön képet az info@24,hu-ra!

Olvasói sztorik