Közélet

Nyilvánosságra hozták a kormány tervét a kórházi fertőzések számának csökkentésére

Mint korábban megírtuk, Kásler Miklós hétfőn jelentette be, hogy elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet. A miniszter akkor leszögezte, a dokumentum az egyeztetések után, néhány napon belül részleteiben is megismerhetővé válik.

A Népszava szúrta ki pénteken, hogy a dokumentumot pénteken közzé is tették a kormány honlapján, a szakmai szervezetek pedig így három napot kaptak arra, hogy mindezt véleményezzék.

A tervezetben meghatározták a kórházak és a tisztiorvosi hivatal feladatait, a tervek szerint az egészségügyi intézmények a jövőben több olyan szakembert alkalmazhatnak majd, akiknek a fertőzések kockázatainak csökkentése lesz a feladata.

A rendeletben szerepel az is, hogyan lehet elkészíteni a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket, illetve hogyan kontrollálható a kórházi fertőzések megelőzése.

A tervek szerint ha a jövőben valaki kórházba kerül, felmérik majd a fertőzési kockázatait is, például azt, van-e bármilyen immunbetegsége vagy van-e a testében katéter. A beteg kezelése alatt pedig a változásokat nyomon követik majd.

Egy tanácsadó testület a friss adatok alapján készít majd ajánlásokat Káslernek a rendszer javítására. A Népszava úgy tudja, hogy a tervek közt szerepel az is, hogy az egészségbiztosító külön összeget tart majd fenn az intézményeknek a fertőzések megelőzésével kapcsolatos feladatokra és eszközökre.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik