Közélet

Nem lesz népszavazás a marihuána legalizálásáról

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtagadta két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését: az egyik a kétharmados törvények hatályba lépését országos népszavazáson erősíttette volna meg, a másik kérdés azt célozta, hogy a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek.

Büki Zoltán magánszemély kérdése úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők minősített többségének, kétharmadának egyetértésével megalkotható, illetve módosítható törvények vonatkozásában, kizárólag azok az országgyűlés által elfogadott törvények válhassanak hatályossá – amelyeket az Alaptörvény 8. cikkely (1) bekezdése alapján elrendelt érvényes országos népszavazáson, a választópolgárok többsége megerősített?

Az NVB egyhangú döntésében részben arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy az a sarkalatos törvények megalkotásának egy új szabályát írná elő, egy eredményes népszavazás esetén ezért módosítani kellene az Alaptörvényt, de az országos népszavazás még burkoltan sem irányulhat az Alaptörvény módosítására. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének az NVB szerint.

A Magyar Liberális Párt – Liberálisok kérdése pedig úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek?

Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert a kannabisz az Egységes Kábítószer Egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezményében pedig a felek abban állapodtak meg, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják a személyi fogyasztásra szánt kábítószerek birtoklását, vásárlását és termesztését, a kábítószerrel visszaélés valamennyi formáját büntetőjogilag is szankcionálják.

Kanadában legalizálták a marihuánát
Elfogadta a szenátus a törvénytervezetet.

Vagyis eredményes népszavazás után fel kellene mondani a két nemzetközi szerződést, de ilyen célra még burkoltan sem irányulhat népszavazás. Emellett a kérdés az NVB szerint nem volt egyértelmű.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ajánlott videó

Olvasói sztorik