Közélet

Zacher Gábor: A pár száz forintos biofű országa lettünk

Kijött az EU 2018-as kábítószer-jelentése.  Továbbra is a fű számít a legnépszerűbb drognak, de egyre több ecstasy és kokain fogy a kontinensen. Magyar adatok nem nagyon vannak, éppen ezért a Zoom.hu megszólaltatott szakértőket, mondják el, mi a helyzet itthon.

Zacher Gábor, aki évekig a Péterfy Sándor utcai Kórházi toxikológiáját irányította, azt mondta, a heroin és más intravénás szerek használata csökkenő pályán van Magyarországon, viszont egyre többen kerülnek be kórházi kezelésre ecstasy vagy biofű használata miatt. A jelenleg a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezető orvos egyenesen azt állítja, hogy

gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a biofű országa lettünk.

Arra figyelmeztet, hogy a biofűben található szintetikus hatóanyagok sokszor erősebbek a természetes kannabisznál. „Ezek az anyagok gyakorlatilag kiütik a használót, de nem ritka, hogy kifejezetten agresszív, kiszámíthatatlan viselkedést okoznak.”

Ezek az anyagok pár száz forintba kerülnek, erősek és hosszú órákra kiütik a szerhasználót. Zacher szerint a biofüvet főleg a szegregációban élők használják.

A cikkben megszólal Demetrovics Zsolt, az ELTE addiktológus professzora is. Szerinte az elmúlt évek legnagyobb trendszerű változása az volt, hogy elképesztő mértékben megnőtt az új szintetikus szerek jelenléte a kábítószerpiacon.

Paksi Borbála, az ELTE kutatója elmondta: magyarok kábítószer-fogyasztási szokásairól  2015-ben készült utoljára átfogó kutatás, ebből az jött ki, hogy itthon továbbra is a kannabisz számít a legnépszerűbb drognak, de egyre népszerűbb az ecstasy is – előbbit a magyarok 7,4 százaléka, utóbbit 4 százaléka használt már életében.

A napokban a 24.hu írt arról, hogy Magyarországra is jutott egy rendkívül veszélyes kábítószerről:

Magyarországra is jutott a veszélyes drogból, amitől meg is lehet halni
Az MDMA-ra megszólalásig hasonlító dizájnerdrog érkezhetett Magyarországra, amelynek nagyon súlyos hatásai lehetnek. Különösen nagy a veszély a fesztiválszezon miatt.

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik