Belföld

Enyhítettek a kecskeméti drogdíler ítéletén

drogdiler(960x640)(5).jpg (drogdíler, kábítószer, )
drogdiler(960x640)(5).jpg (drogdíler, kábítószer, )

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt F. É. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Az  I. rendű vádlottnak, F. É.-nak büntetését – tekintettel két kiskorú gyermekére – 6 év börtönről 5 évre enyhítette a táblabíróság. A II. és a III. rendű vádlott büntetése nem változott, vagyis maradt 7 év fegyház, illetve 240 óra közérdekű munka.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, mint társtettest mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. február 7-én F. É. elsőrendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság 30.605 forint értékre vagyonelkobzást is elrendelt. Az ügy II. rendű vádlottja, S. Z. ugyanezen bűncselekményért 7 év fegyházat és 7 év közügyektől eltiltást kapott.

A III. rendű vádlott K. A.-t kábítószer birtoklásának bűntettéért 240 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság. Az ítélet ellen az ügyész abszolút eljárási szabálysértés miatt – az ítélet meghozatalában a törvény szerint kizárt bíró vett részt – az I. fokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezése és az I. fokú bírság új eljárásra utasítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik a büntetés enyhítését kérve fellebbeztek – így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az I. és a II. rendű vádlott 2016-ban Bács-Kiskun megyében élettársi kapcsolatban élt egy albérletben. A II. rendű vádlott férfi 2015-2016-ban az eljárás során ismeretlenül maradt személytől rendszeresen különböző kábítószereket (marihuána, speed, kokain) szerzett azért, hogy azt anyagi haszonszerzésre törekedve Kecskeméten az I. rendű vádlottal közösen értékesítsék.

A vádlottak a kábítószereket műanyag tasakokban, digitális mérlegen kimért mennyiségben tárolták az általuk bérlet lakáshoz tartozó garázsban, valamint a hűtőszekrényük fagyasztó részében elrejtve. A kimért adagokat a vádlottak közösen értékesítették. Kialakult egy kábítószer-fogyasztókból álló ismeretségi körük, amelynek tagjai rendszerint az I. rendű vádlott által használt telefonra adták le a megrendelést, megegyeztek ekkor az átvétel helyében és időpontjában is. A kábítószer átadására a vádlottak házánál, vagy Kecskemét különböző pontjain került sor. Az árút rendszerint az I. rendű vádlott vitte, akinek a vevők helyben fizették ki a vételárat.

A vádlottak a kábítószerek értékesítéséből tevékenységük során összesen legalább 61.210 forint bevételre tettek szert. A vádlottak által értékesített – lefoglalt és le nem foglalt –, valamint az értékesítés céljából megszerzett és tárolt kannabisz, kokain és amfetamin kábítószerek együttes hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát A III. rendű vádlott saját fogyasztásra vásárolt az I. és a II. rendű rendű vádlottól csekély mennyiségű kábítószert, aminek döntő részét el is fogyasztotta.

Fotó: illusztráció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik