Közélet

Orbán megegyezett Kurzcal, Merkelnek várnia kell

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás – ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár, kedd esti telefonos tárgyalásuk során. Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte az MTI-vel, hozzátéve: Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon.

Orbán Viktor csütörtökön tárgyal Angela Merkellel, szerdán pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble-lal, a Bundestag elnökével találkozik.

Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter hétfői kiegyezésének eredményeképpen Németországban tranzitzónákat hoznának létre a német-osztrák határnál.

Komoly menekültügyi szigorításokat hoz a Merkel-Seehofer paktum
Három pontban foglalták össze a menekültügyi helyzet rendezéséről szóló megállapodást.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden már úgy nyilatkozott, hogy ha Németország szigorít a határain, akkor ugyanezt Ausztria is meg fogja tenni, hogy elkerüljék az állampolgáraikat fenyegető hátrányokat.

Kurz arról beszélt egy interjúban, hogy a német szövetségi kormány maga sem lát tisztán a tranzitzónák ügyében, de ő semmiképpen sem ír alá olyan megállapodást, ami oda vezetne, hogy Ausztria Közép-Európa gyűjtőtáborává változzon.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik