Nagyvilág

Kurz: Ausztria nem lesz Közép-Európa gyűjtőtábora

Az osztrák kancellár szerint a német szövetségi kormány sem tudja, mi legyen a tranzitzónákkal.

Nagy felhördülést keltett az osztrák kormányban Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter hétfői bejelentése, miszerint tranzitzónákat hoznának létre a német-osztrák határnál. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden már úgy nyilatkozott, hogy ha Németország szigorít a határain, akkor ugyanezt Ausztria is meg fogja tenni, hogy elkerüljék az állampolgáraikat fenyegető hátrányokat. Kedd reggel az osztrák kancellár, Heincz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl osztrák belügyminiszter kedd reggel közös nyilatkozatban kérték a német álláspont tisztázását.

Kurz a Die Presse cikke szerint arról beszélt egy interjúban, hogy a német szövetségi kormány maga sem lát tisztán a tranzitzónák ügyében. Az osztrák kancellár több német politikussal is telefonon egyeztetett, ezek alapján állítja, hogy Angela Merkelék nem rendelkeznek pontos elképzelésekkel. Azt is nehezményezte, hogy Németország úgy akarja szigorítani határvédelmét, ahogy korábban épp emiatt kiritizáltak több országot is.

Kurz hangsúlyozta: semmiképpen sem ír alá olyan megállapodást, ami oda vezetne, hogy Ausztria Közép-Európa gyűjtőtáborává változzon.

Kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik