Közélet

Íme a Fidesz alapítványának szerződései, ismerős nevek a listán

Bár nem nagy összegekben, ám érdekes és rejtélyes szereplőkkel kötött szerződéseket tavaly a Fidesz alapítványa – derült ki a 24.hu által kikért szerződéslistából. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2017-ben kevesebb mint hatvan megbízási, vállalkozási, illetve keretszerződést kötött magánpiaci szereplőkkel összesen néhány tízmillió forint értékben.

A megállapodások közt figyelemre méltó a az Independent Research Group Kft.-vel kötött 12 darab – egyenként 381 ezer forintos – szerződés, amit előadóképzés címen kötöttek a társasággal. A céget – amelynek vezetője a HVG korábbi cikke szerint Beke Sándor, Kocsis Máté volt kampányfőnöke – nem csupán a pártalapítvány bízta meg. Korábban a Fidesz-frakcióval is szerződött, méghozzá arra, hogy személyiségfejlesztő tréningeket tartson a fideszes honatyáknak. Továbbá minisztériumok és állami cégek is foglalkoztatták.

A lista:

Az alapítvány egyébként több mint félmillió forintért szerződést kötött a Max & Future Kft.-vel is rendszerfejlesztésere. Ez a cég azért érdekes, mert a legutóbbi időkig – tehát a megállapodás megkötésekor – Fauszt Zoltán érdekeltségébe tartozott, akinek neve egy állami közbeszerzéseken jól szereplő milliárdos árbevételű informatikai cégcsoporthoz köthető. Azonban Fauszt neve mégsem ekkor lett igazán ismert, hanem amikor kiderült, hogy a cégcsoport egyik főtulajdonosa egy szerény körülmények közt élt dzsesszzongorista, Farkas Mihály volt, aki rejtélyes körülmények közt tűnt el otthonából. A férfi holttestét végül 2016 szeptemberében találták meg a Duna ráckevei szakaszán.

Nyomorgó zenész nevén van a közbeszerzéseken sikeres cégcsoport
Farkas Mihályt november vége óta nem találják.

További érdekesség, hogy az alapítvány a Vida Entera Kft.-t is megbízta rendezvényszervezésre majd 2,5 millió forintért. Ez a cég, illetve tulajdonosa, Óvári Rozália neve akkor tűnt fel, amikor Orbán Viktor vejéhez, a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. nevéhez kapcsolódó vállalkozások jöttek létre. Az Átlátszó.hu közölt arról cikket, hogy Óvári próbált bejegyeztetni egy céget, Bateaux BDPST Hajózási Kft. néven, ám nem sikerült. A cégbíróságon található anyagok alapján a gond az volt, hogy az érintett vezető tisztségviselő, Óvári Rozália másik érdekeltségének, a Vida Entera Kft.-nek törölték az adószámát, de a hölgy továbbra is cég vezetője maradt.

A nő nevére rákeresve az internet egy több évvel ezelőtti cikket dob ki, amely tulajdonképp a Zsófia főhercegné rendezvényhajót reklámozza konferenciák és esküvők helyszínének ajánlva. A hajó tulajdonosaként Óvári Rozália van megjelölve, de az nem derül ki, hogy azonos-e a Vida Entera cégben lévő vezető tisztségviselővel.

Kiemelt Kép: Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke (MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik