Közélet

Nyomorgó zenész nevén van a közbeszerzéseken sikeres cégcsoport

Farkas Mihályt november vége óta nem találják.

Tavaly november óta nem találják a zenészkörökben jól ismert, tehetséges jazz-zongoristát, Farkas Mihályt. Az 54 éves férfi személyes holmijait hátrahagyva távozott lakásából, azóta nem tudnak hollétéről. Az ügyről beszámoló HVG.hu-nak barátai azt mondták: az eltűnését megelőző időszakban Farkas jókedvű volt, zenésztársával következő próbájukat tervezték.

Kiváló kormányzati kapcsolatok

Bár a pályatársak sokra tartották Farkas Mihályt, filléres gondokkal küzdött, egy barátja sörözőjében egészítette ki csekély jövedelmét kisebb munkákkal: eljárt bevásárolni, pakolni. És itt jön a csavar a történetben: a portál szerint a nélkülöző zenész személye megegyezik azzal a Farkas Mihállyal, aki a milliárdos forgalmú SDA-csoportot birtokló cég fő részvényese.

Az SDA Informatikai Zrt. tavaly elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Educatio Kft. megbízását az egyetemeken használt tanulmányi rendszer, a Neptun továbbfejlesztésére. A cég a tervezett 540 milliónál drágábban, közel 800 millióért vállalta a feladatot, a végösszeg bruttó 924 millió forint lett. A HVG.hu forrásai szerint a cég mögött álló Fauszt Zoltán kiváló kormányzati kapcsolatainak köszönhető, hogy az SDA elnyerte a megbízást.

Lakását is eladta

Fauszt egy jelentős cégháló felett diszponál, a nevéhez köthető cégek már 2014-ben is milliárdos forgalmat bonyolítottak le, számtalan állami szervezet partnerei és beszállítói voltak. Az egyes társaságokban hol tulajdonosként, hol cégjegyzésre jogosultként bukkan fel a neve, vagy az ő lakcímére van bejegyezve egy-egy cég. A cégcsoport egy részét az RC Invest Zrt. tulajdonolja, melynek vezérigazgatója Fauszt, többségi tulajdonosa pedig a szerény körülmények között élő, november vége óta eltűnt Farkas Mihály.

Pedig Farkas egyetlen vagyona, amelyről a környezete tudott, az az elhanyagolt lakás, melyben élt. Még apjától örökölte, az ingatlan-nyilvántartásból pedig kiderült, hogy évekkel ezelőtt eladta.

A vevő pedig nem más, mint Fauszt Zoltán.

Fauszt a HVG.hu-nak csak nagyon szűkszavúan nyilatkozott Farkasról, arra az ellentmondásra például, hogy nyereséges cégekről van szó, a cégtulajdonos mégis nyomorgott, úgy reagált, hogy „nagyon sokféleképpen élnek emberek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik