Közélet

Le Monde: Az Európai Néppárt sajnálná Orbánt kizárni

Ezzel a címmel közölt elemzést a francia lap.

A francia balközép napilap szerint az Európai Néppártban (EPP) a többség nehéz tagnak gondolja Orbán Viktort, de egyelőre taktikus okok miatt szóba se jön a kizárása. Az európai jobboldal ugyanis a magyar miniszterelnöktől reméli a populisták feltartóztatását, akinek pedig modellként szolgál.

A cikkszerző Cécile Ducourtieux szerint a látszat ellenére az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt.

Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá.

Alain Lamassoure, a francia jobbközép Köztársaságiak képviselője a lapnak elmondta: a jövő évi európai parlamenti választásokon nem valószínű, hogy több francia jobboldali jelölt nyer mandátumot, mint fideszes.

A cikkszerző úgy látja, hogy Orbán Viktor az európai szélsőjobboldal vezető figurájává vált, akire Matteo Salvini, az olasz Liga és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke, vagy Steve Bannon volt amerikai elnöki főtanácsadó példaként tekint. A németek azért akarják Orbánt bent tartani a Le Monde szerint, mert számukra ez a Kelet és Nyugat közötti összetartozás biztosítéka.

Orbán: Szeretetvallásra felépült kultúránk van
A miniszterelnöknek úgy kell az európai nyilvánosság, mint üveges tótnak a hanyattesés.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik