Belföld

A Fidesz-kommunikáció tíz legerősebb üzenete

A kormánypárt közleményei egy ideje inkább csak a trollkodást szolgálják.

Ahogy korábban megírtuk, csütörtökön új magasságokba emelkedett a fideszes közlemények műfaja. A kormánypárt az EU alapjogi ügynökségének friss jelentésére reagált, amiben az állt, a szexuális kisebbségek egyenlőségének terén történtek előrelépések, de a diszkrimináció továbbra is jelen van a társadalmakban.

A Fidesz reakciója erre az volt, hogy „a jelentésből az látható, hogy Soros Györgynek tényleg mindenütt megvannak az emberei, még ennél a szervezetnél is”. A kritikák között szerepelt az is, hogy „az antiszemitizmus számos formában jelentkezhet, a zsidó közösségekben aggodalmat, félelmet kelthetnek olyan események is, amiket nem minden fél tart antiszemita megnyilvánulásnak”. Erre hozták fel példának, amikor a Mazsihisz elnöke felszólította Orbán Viktort a Soros-ellenes kampány leállítására. Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató szerint viszont „mindenki tudja, hogy sohasem Soros György származásával volt bajunk,hanem a nézeteivel és a bevándorlást segítő tevékenységével”.

A közlemény utolsó mondata pedig minden bizonnyal Soros Györgyöt is váratlanul érte:

az olaszokkal együtt azt üzenjük Soros Györgynek, hogy tartsa meg a szennyes pénzét.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a Fidesz közleményei az utóbbi hónapokban újra és újra felül alul tudták múlni önmagukat. Mutatjuk a tíz legerősebb indulót.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mit keresett Szél Bernadett a Soros-katonáknál? – ezzel a címmel adott ki közleményt a kormány még tavaly novemberben. Az apropó mindössze annyi volt, hogy Szél Bernadett két brüsszeli biztossal találkozott, akik mind ketten Soros György megbízható szövetségesei a Fidesz szerint. Azt is megjegyezték, hogy természetesen Szél maga is Soros-katona, és mivel „Brüsszelben épp felgyorsították a Soros-terv végrehajtását”, ezért az LMP társelnökének tisztáznia kell brüsszeli találkozóit.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A választás előtt gyakran előfordult az is, hogy több bekezdéses üzenetek helyett már csak egy-egy mondatba sűrítette a kormánypárt épp aktuális üzenetét. Így történt ez akkor is, amikor előkerült egy hangfelvétel, amin Tállai András arról beszél, hogy a kormány a Jobbik ötleteit veszi át, hogy így fogyjon a levegő a párt körül.

A Fidesz erre már azt a kártyát vette elő, amit később például Rétvári Bence is alkalmazott, amikor MSZP-s politikusok arról kérdezték az Emmit, hány orvos, szakdolgozó, más szakember hiányzik az egészségügyből. Rétvári szerint ez a kérdés „csak egy reménytelen helyzetben lévő párt kétségbeesett próbálkozása”.

Így reagáltak a titkos hangfelvételre is, mivel szerintük

ez nem más, mint a reménytelen helyzetben lévő Jobbik és a Simicska-média nevetséges akciója.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az egymondatos közlemények máskor is előkerültek már, például idén januárban, amikor több civil szervezet, köztük a Helsinki Bizottság és az Amnesty International is azt kérte a kormánytól, vonja vissza a Stop Soros törvénycsomagot.

A Fidesz válaszából már Soros nevének szokásos említését is kihagyta, csak annyit írtak közleményükben:

Az beszél, akinek a háza ég. A magyarországi Soros-szervezetek támadják a STOP SOROS törvénycsomagot.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem volt ez mindig így, a „Ha az ellenzék nem támogatja a Stop Sorost, azzal azt bizonyítja, hogy Soros György zsoldjában áll” kezdetű Fidesz-közleményben még 11-szer szerepel a kormány legfőbb ellenségének neve.

A párt üzenetében egyébként olyan tételmondatok szerepeltek még, mint hogy

  • a „Soros-hálózat” azért támadja a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítást, mert be akarják telepíteni a bevándorlókat Európába, vagy
  • felháborító Gyurcsányék nemzetellenes tevékenysége: a migránsokat behoznák, a magyarok pénzét pedig elvennék.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Márciusban Szél Bernadett bírálta Orbán Viktort, amiért egy rádióinterjúban szerinte arról beszélt: bár a nők kevesebb tiszteletet érdemelnek, csupa férfiakból álló kormánya több tiszteletet ad nekik, mint amennyi kijárna. Szél szerint a kormányfő nem tiszteli sem a nőket, sem a gyermekeket, ezért nem mondhatja magáról, hogy tiszteli a családokat.

Nem kellett sokat várni a Fidesz reakciójára, a párt közleményében azt írta:

Szél Bernadett annyira tiszteli a nőket és a családokat, hogy ha rajta és a többi Soros-jelöltön múlik, akkor migránsokkal árasztják el az országot, amelynek árát elsőként éppen a nők és a magyar családok fizetnék meg.

Fotó: MTI/Beliczay László

A Fidesz-közlemények hangvétele egy ideje elég egysikú: valaki(k) bárhol a világon rossz véleménnyel vannak valamiről, amihez köze van a Fidesznek, ennek hangot ad(nak), majd a kormánypárt ezen felháborodik, és ezt közleményben jelzi is. Tökéletesen példázza mindezt az alábbi cím még januárból:

Felháborító, hogy a Soros-szervezetek mit gondolnak a magyarokról.

A Fidesz ekkor épp azzal rémisztgetett, hogy ha nem állítják meg a Soros-tervet, akkor „migránsokkal telepítik be hazánkat”, sőt, a magyar emberek már csak másodrendű állampolgárok lesznek.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Február végén a Transparency International kiadta szokásos Korrupció Érzékelési Index jelentését, amiben a világ országait pontozzák aszerint, hogy mennyire érzik korruptnak az országot a helyiek. Magyarország kilenc helyet rontott egy év alatt, a lista 66. helyén áll.

Erre a Fidesz újra elővette a pártkommunikáció legerősebb fegyverét, az egymondatos sajtóközleményt:

A Soros által pénzelt Transparency International most is azt a két európai országot – Magyarországot és Bulgáriát – támadja, amelyek kerítést építettek az illegális migráció ellen.

Fotó: MTI/Beliczay László

Lázár János idén márciusban töltötte fel Facebook-oldalára azt felvételt, ami arról szólt, hogy az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter megpróbálta megmutatni, milyen félelmetessé vált az egyik városrész Bécsben.

Miután a fél ország egy emberként ment neki a miniszternek a videó megjelenését követően, a Fidesz egy közleményben védte meg a politikust, melyben azt írták

Mi mindig is az egyenes beszéd hívei voltunk: a migránst migránsnak, a no-go zónát no-go zónának kell nevezni, sőt nyíltan beszélni kell mindarról, ami Európában zajlik. Az ellenzék és mások hiába próbálják letagadni a valóságot, az emberek is látják, hogy Brüsszel és a Soros-hálózat migránsokkal árasztják el Európát.

A Fidesz ekkor jött elő azzal is, hogy az európai nagyvárosok, Bécs, Firenze, Brüsszel, Berlin, Párizs, Róma, London, Stockholm a bevándorlás első áldozatai.

Fotó: MTI/Földi Imre

Miután januárban Fodor Gábor, Molnár Gyula és Karácsony Gergely sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a kormány fel akarja számolni az önkormányzati rendszert, a Fidesz újabb egymondatos közleményben semmisítette meg a résztvevőket:

Az ellenzéki politikusok totális ostobaságokat beszélnek. A mai nyilatkozatukból egy szó sem igaz, ezért kár volt összeállni.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az összeállításból végül nem hiányozhat a Fidesz mai arculatába leginkább beleillő közleményük, még 1992 szeptemberéből.

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik