Közélet

Toroczkai: A Jobbik nem tűnik potens erőnek

Példátlannak és barátságtalannak tartja a volt alelnök, hogy a kongresszus óta nem áll szóba vele Szabó Gábor pártigazgató és az új elnök, Sneider Tamás. Interjú.

Toroczkai László a Jobbik múlt szombati tisztújító kongresszusán, az elnökségért folyó küzdelemben a szavazatok 46 százalékával maradt alul Sneider Tamással szemben. A párt volt alelnöke szerdán arról beszélt, hogy nem érezte egyenlőnek a feltételeket, a tagság többsége viszont mögötte van, és „súlyos döntések vannak készülőben”, ami minimum egy platform megalakulását jelenti, de új, önálló mozgalom létrehozására is van esély. Csütörtökön a politikus azt is közölte: jövő keddig eldönti, hogy a párt tagja marad-e. Ezután készült interjúnk Toroczkai Lászlóval.

Azt mondta, keddig vár választ Sneider Tamásnak küldött levelére. Mi áll ebben a levélben?

Elsősorban arról szól, hogy miután Vona Gábornak a kongresszuson elmondott beszédét nyilvánosságra hozták, kérem, hogy az én kongresszusi beszédem is legyen nyilvános, az egyenlő feltételek érdekében. Erre nem kaptam választ.

Ön nem teheti meg, hogy közreadja ezt a beszédet?

A kongresszus zártkörű volt, csak a Jobbikhoz köthető N1TV készíthetett felvételt a beszédekről, ők pedig nem adhatják ki nekem. Ha a levélre kaptam volna választ, elindulhatott volna egy párbeszéd közöttünk, arra viszont még nem volt példa, hogy Szabó Gábor pártigazgatónak vagy Sneider Tamásnak írok egy levelet, és nem kapok rá választ. Ez legalábbis barátságtalan gesztus egy ilyen viharos kongresszus után. Emellett a kongresszus után lassan egy héttel nem kerestek még meg, pedig szerintem az lett volna diplomatikus, ha ők kezdeményeznek egy találkozót.

Ásotthalom, 2016. október 2. Toroczkai László polgármester leadja szavazatát a kvótareferendumon Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A választás után azt hangsúlyozta, hogy Sneider Tamás végig tisztességes volt, és nem vele van baj. De akkor már nem látja képesnek az új elnököt arra, hogy megoldja azokat a problémákat, amik miatt az ön kilépése is felmerült?

Ez két külön dolog. Azt gondolom, nem Sneider Tamás személyéhez köthetők azok a problémák, amik a kampány során jelentkeztek, nem gondolom, hogy ő működteti a lejárató Facebook-oldalakat és internetes oldalakat. Másokat sejtek a pártvezetés részéről ezek mögött, közvetett bizonyítékaim is vannak. Ahol lehetőséget biztosítottak a számunkra, hogy Sneider Tamással közösen jelenjünk meg, oda ő eljött, de ez kevesebb, mint nyolc megye volt. Ezt nem az ő számlájára kell írni.

Az teljesen más kérdés, hogy amikor Vona Gábor – aki nyíltan Sneider Tamás mellett kampányolt – a nyilvánosságra hozott kongresszusi beszédében azt mondta, hogy alázatosnak kell lenni, számomra egyértelművé vált, hogy ezt úgy érti, hogy a pártigazgatóhoz és hozzá kell alázatosnak lenni.

Minek a mentén húzódik törésvonal a pártban? Például, hogy szóba lehet-e állni a többi ellenzéki párttal?

Nem, szerintem nem itt van a törésvonal, hanem ott, hogy a Bécsi úti pártszékház elszakadt a tagságtól.

Azt gondolom, hogy a következő választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik, ha ezen az úton halad tovább, olyan marketing-tanácsadók tanácsai alapján, akik semmit nem tudnak a valóságról.

Nem hiszek abban, hogy választást lehet nyerni úgy, hogy műanyag táblákra felrajzolgatunk halmazokat, és azt mondjuk, hogy az elnök szóljon ma ehhez a csoporthoz, holnap meg ahhoz a csoporthoz. Nem így működnek az emberek. Az nem árt, ha van valamilyen ideológiai alapunk – nem tudom, hogy az eddigi pártvezetésnek volt-e ilyen – de az a legfontosabb, hogy a választópolgárok nem eszerint nyerhetők meg.

Ásotthalmon a DK-szimpatizánsk, MSZP-szimpatizánsok, Fidesz- és Jobbik-szimpatizánsok képesek voltak egyöntetűen rám szavazni, és most is mellettem állnak, függetlenül attól, hogy a nagypolitikát tekintve lehet vita közöttünk. Van olyan választópolgár, akivel nagyon jól együtt tudok dolgozni Ásotthalom érdekében, de furán érint, amikor megszólal a telefonjából a szovjet himnusz. Ettől függetlenül megnyerhető egy választáson számomra vagy egy párt, akár a Jobbik számára, de ez nem úgy működik, hogy felrajzolunk a táblára halmazokat, és ma mondunk egy nagyon radikálisat, holnap meg egy liberálisat.

A néppárti és radikális szó használatát azért tartom értelmezhetetlennek, mert az emberek, a politikai közhangulat folyamatosan változik. Nézzünk már körül Európában – én négy éve kezdtem mondani, hogy az illegális migráció teljesen meg fogja változtatni az Európai Uniót, és ez vonatkozik a politikai palettára is. És most mit lehet látni? Azt, hogy Ausztriában ilyen színezetű kormány van, Olaszországban ilyen színezetű kormány alakulhat, még Németországban is – pedig ott azért a liberális erők igencsak uralták a teret – most már Seehofer a belügyminiszter, az AfD pedig nagyon előretört. Mindenhol látni Európában, hogy bejött a jóslatom, változnak az emberek. Öt éve azt sem tudták, mi az a migráns, most pedig választást lehet nyerni Magyarországon a migrációval.

Budapest, 2009: Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke és Zagyva György Gyula, a mozgalom elnöke Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Én egyébként nem is szeretem magam beskatulyázni, megteszik az időnként önök, újságírók vagy mások, engem ez nem zavar. Én unortodox politikusnak tartom magam. Nagyot hibázik, aki beskatulyáz valahova, és szerintem az embereket semmilyen szinten nem érdeklik már azok a stigmák, amiket rám ragasztanak. Az embereket az érdekli, hogy hiteles legyen egy politikus. Ebből szerintem sokat veszített a Jobbik az elmúlt két évben, amikor marketingmenedzserek tanácsára az egyik nap ilyet, a másik nap olyat mondott.

A másik nagyon fontos dolog, hogy az emberek vélt vagy valós problémáira, félelmeire tudunk-e olyan válaszokat adni, amit megértenek, befogadnak és tudnak értelmezni? A Jobbik ebből a szempontból is nagyon gyenge volt. Ott volt a bérunió, amit nagyon jó kezdeményezésnek tartok, de az is borzasztóan rosszul lett kivitelezve és kommunikálva. Az egymillió aláírást, ami az európai kezdeményezés feltétele, nem tudta összegyűjteni a párt. Rosszul kezelték azok, akikre rábízták, szerintem Gyöngyösi Márton is nagyon rosszul foglalkozott vele, holott áttörést hozhatott volna. Ezer olyan téma van, ami olyan áttörést hozhatott volna a Jobbiknak, mint a Fidesznek a migráció, és ezeket rendre elengedte a párt. Nekem nagyon fontos volt az elnökségben a bérunió, de összesen annyi feladatot vállalhattam, hogy Fiumében tartottam egy előadást horvát közönségnek. A migráció témájából meg konkrétan kitiltottak, a párt teljes mértékben átengedte ezt a Fidesznek, ami azt is el tudta hitetni, hogy a Jobbik kerítést akar bontani.

Azt mondta, egyeztetni fog azokkal, akik nyíltan kiálltak ön mellett. Ezek az egyeztetések folynak már?

Természetesen folynak.

Milyen irányba kap megerősítést? Kilépni, új pártot alapítani, bent maradni?

Erről korai beszélni, de az világosan látszik, hogy nem fogjuk elengedni egymás kezét. Biztos, hogy összekapaszkodunk, de hogy ez egy párton belül történik-e meg, vagy párton kívül – akár egy mozgalom keretében, ami biztos, hogy nem azonnal egy párt megalapítását jelenti –, az most már kizárólag a Jobbik jelenlegi vezetésén múlik. 46 százalékos eredményt elérve veszítettem, ami nagyon szoros eredmény, de azóta elindult egy folyamat, elképesztően sokan keresnek a Jobbik életében fontos emberek, a párt tagjai közül, és nagyon komoly krízisbe került a Jobbik. Ebben a helyzetben most már öt napja nem kaptam megkeresést – ezt a pártigazgató részéről várom elsősorban, mert a kongresszust is ő bonyolította le, és az ő kezdeményezésére húzták le az előzetesen megbeszélt 15 perces időkeretemet 12-re. Jó lenne, ha éreznék bármilyen párbeszédre való hajlandóságot a részéről, ha nem lesz ilyen, nyilván nem tudjuk együtt folytatni, de korai még erről beszélni. Ahogy mondtam, kedden fogom a bejelentést megtenni – nem biztos, hogy egyedül, elképzelhető, hogy a Jobbikban igen fontos pozícióban lévő emberekkel, akiknek a nevét egyelőre nem szeretném elmondani.

Szerdán jelentette be a párt, hogy fontos időközi választásokon nem indít jelölteket anyagi okokra hivatkozva. Volt alelnökként mit gondol, felelős pártvezetés tud érvelni ilyen döntés mellett?

Nem, egyáltalán nem értek egyet ezzel a döntéssel. Az sem titok, hogy a választások másnapjától azt követeltem, hogy a Jobbik álljon az elégedetlen tömegek élére. Ehelyett a párt elnöksége átengedte a terepet a civileknek, amit a Jobbikra nézve nagyon veszélyesnek tartok. Ez azt jelenti, hogy olyan új politikai erőknek adhatunk teret, amelyek Márki-Zay Péterhez vagy másokhoz kötődnek, és a Jobbik a saját szavazóbázisának egy részét is elveszítheti. Akár az új szavazóinak egy részét is, akiket ezek az ideológiai viták egyáltalán nem érdekelnek, az viszont sokkal inkább, hogy potens erőnek tűnünk-e? Valljuk be, a Jobbik, főleg a választások óta, nem tűnik potens erőnek, és azzal, hogy most nem indít jelölteket, végképp azt erősíti, hogy ez egy teljesen erőtlen politikai formáció, miközben még mindig az ellenzék legerősebb pártja. Ez nagyon rossz üzenet.

Kiemelt kép: Ujvári Sándor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik