Belföld

Sneider Tamás lett a Jobbik elnöke, az alelnöki széket pedig hatan foglalják majd el

Sneider Tamást választotta elnökké a Jobbik tisztújító kongresszusa szombaton Budapesten – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője a tanácskozás szünetében újságírókkal.

A tisztújításon 556-an vettek részt, és 554 érvényes szavazat érkezett a két jelöltre – írta meg a HVG.

A verseny szoros volt, de végül az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, Sneider Tamás 298, Toroczkai László pedig 256 szavazatot kapott. A végeredmény azt jelenti, hogy a Jobbik várhatóan a Vona Gábor által kijelölt néppárti vonalon halad tovább a Toroczkai képviselte radikalizmus helyett.

A kongresszuson felszólalt Vona is, aki önkritikusan értékelte az elmúlt két évet.

A tisztújítás az elnökhelyettesek, majd az alelnökök megválasztásával folytatódik, a hat alelnöki pozícióért 14-en indulnak.

Sneider még a kongresszus előtt azt mondta, hogy nem eltérésekre nem kell számítani az eddigi irányvonalhoz képest, de szerinte a pártnak szervezeti és strukturális megújulásra van szüksége. Az ellenzéki összefogásról úgy nyilatkozott, hogy sokan szóba jöhetnek, de árokásókkal, így Gyurcsány Ferenccel nem tud összefogni.

Toroczkai László a tisztújítás után kijelentette: nem érezte egyenlőnek a feltételeket, és ha a pálya nem lejtett volna, akkor más eredmények születhettek volna. Nem kíván más tisztséget vállalni a Jobbikban, polgármesteri székét azonban megtartja – tette hozzá.

Dúró Dóra ugyanakkor két másik társához hasonlóan visszalépett az elnökhelyettesi pozícióért való harcból, és sajnálatát fejezte ki Toroczkai alulmaradása miatt. A megjelent tagok csak Gyöngyösi Mártonra adhatták le a szavazatukat, a párt második embere tehát Gyöngyösi lett, aki beszédében kijelentette:

a jövőben szigorúbb fellépésben részesülnek majd a párt által meghatározott iránytól eltérő politikusok. Erre reagálva Toroczkai jelezte, hogy bármiféle retorzió esetén kilép a pártból.

Pártszakadásról ugyanakkor szó sincs: Ózd polgármestere, Janiczak Dávid ugyanis a HVG-nek elmondta, hogy a szoros eredmény (mindössze a tagok 56%-a szavazott Sneider Tamásra) ellenére jó volt a hangulat, a Jobbik pedig továbbra is egyben marad, hiszen “mi egy összetartó közösség vagyunk” – tette hozzá.

Az alelnöki posztért induló tizennégy politikus közül hatan töltik majd be a pozíciót: Bana Tibor, Stummer János, Hegedűs Lorántné, Z. Kárpát Dániel, Dr. Apáti István és Volner János – írta az Alfahír.

Az országos választmány elnöke a szavazatok 91,9 százalékát kapott pártigazgató, Szabó Gábor lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik