Közélet

NVI: Nem igaz, hogy ukrajnai magyarokkal duzzasztották fel a határ menti falvakat

Nem igaz az az állítás, hogy az ukrán határ közelében „több ezren” létesítettek lakcímet. A szóban forgó településeken 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő tartózkodási helyet, beleértve a kiskorúakat is – írta meg pénteki közleményében a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az ügy előzménye az, hogy többek között az RTL Klub Házon kívül című műsora is forgatott a szabolcsi Kispaládon, ahol a falu sok házába jelentettek be tucatjával ukrán-magyar kettős állampolgárokat, hogy ide számítson a voksuk.

Az NVI a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján megvizsgálta, hogyan alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád, és Zsarolyán lakossága.

Eszerint a hét település lakossága 2018. január 1-jén 5882 fő volt. 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő létesített tartózkodási helyet ezeken a településeken. A választópolgárokat vizsgálva arra jutottak, hogy a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502 fő, a szavazás napján pedig 3962 fő volt, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 fő lett.

Levelükben hangsúlyozták: a magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Azok a magyar választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, a sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik