Belföld

Előre figyelmeztették az NVI-t, hogy nem fogja bírni a terhelést a választási honlap

A 24.hu információi szerint már a választási informatika előzetes átvizsgálásánál figyelmeztették a Nemzeti Választási Iroda vezetését, hogy nagy terhelés esetén kockázatos a frissen fejlesztett Választás.hu működtetése, az NVI mégis az új portállal indult neki az országgyűlési választásnak.

Az adatok nyilvános publikálására és átjelentkezések bejelentésére szolgáló hivatalos portál április 8-án csupán néhány óráig bírta az élénkülő forgalmat, reggel fél 10 körül teljesen összeomlott, és csak április 17-én tudták újra beüzemelni. A választás ideje alatt és a rákövetkező kilenc napban egy régi fejlesztésű, sokkal kevesebb adatot tartalmazó portál működött a Választás.hu domén alatt.

A választás után az egyes választókörök hibás szavazatszámlálásairól szóló hírek miatt egy sor összeesküvés-elmélet született, a szoftvercsere, és a zavaros kommunikáció tovább rontott a helyzeten: sokan az egész választás tisztaságát megkérdőjelezték. Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője jó darabig hiába magyarázta, hogy a Nemzeti Választási Rendszer, amelyet a 2013-ban államosított IdomSoft Zrt. készített, jól működött, csupán az attól független honlappal volt baj, az ellenzéki pártok is vizsgálódni kezdtek, és hosszú időbe telt, amíg ők is erre a megállapításra jutottak.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Arra azonban eddig senki sem kapott magyarázatot, miért nem cserélték le már a választás előtt a kockázatos honlapot. Különösen azután, hogy az auditot végző külsős cégek figyelmeztetését követően a gyakorlatban is megmutatkoztak a problémák.

A Választás.hu oldal ugyanis már április 6-án leállt. A választás előtti pénteken délután a hibaüzenet szerint azért robbant le a portál, mert „nem várt rendszerhiba jelentkezett”.

Április 6-án járt le az átjelentkezések határideje, sokan az utolsó pillanatban döntötték el, hogy mégis szavaznának, de nem tartózkodnak majd a bejelentett lakhelyükön, ezért egyszerre próbálták elintézni a névjegyzéki bejelentést. A hibát akkor viszonylag gyorsan kijavították, de az átjelentkezési határidőt így is meg kellett hosszabbítani.

Az NVI 2017-ben adott megbízást a Webtown Kft.-nek, hogy fejlessze tovább a választások hivatalos honlapját. A megbízás valójában eltörpült ahhoz a többmilliárdos kiadási tételhez, amit az iroda a választás informatikai lebonyolítására fordított, csupán bruttó 50 millió forintba került a számos új vizuális megoldást felvonultató oldal előállítása. A cég honlapja szerint számos nagy cégnek dolgozott már. A referencialistán szerepel a Szerencsejáték Zrt., a BKK-Közút és a Mavir Zrt. neve is.

Szakértők szerint a Választás.hu problémája az volt, hogy a portál egy Java alapú rendszerre épült, amelyen memóriaproblémák léphettek fel a hirtelen terhelések nyomán. Az összeomlás okát a Nemzeti Választási Iroda még jelenleg is vizsgálja, de állítólag a Belügyminisztérium is bekérte a rendszer április 8-i működésének auditdokumentumait. A BM-es vizsgálatra akkor derült fény, amikor az LMP vezetője, Szél Bernadett és szakértői csapata megpróbált betekinteni a T-Systemsnél regisztrált dokumentumokba, de azt a választ kapták, hogy azok már Pintér Sándornál vannak. A BM viszont eddig nem közölte az ellenzéki képviselőkkel, hogy miért kezdett saját vizsgálatba.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az LMP-sek a napokban maguk is elismerték egy sajtóbeszélgetésen, hogy a vizsgálódásaik során kiderült, az április 8-i leállás nem érintette az adatokat kezelő választási rendszert. Az ellenzéki párt ennek ellenére azt állította, szerintük manipulálható a rendszer, sőt, az egész közigazgatási informatikai rendszer is, mert a fejlesztők és a működtetők köre olyan szűk, hogy az ebből következő összefonódás már maga biztonsági kockázatot jelent.

A honlap biztonsági átvilágításával kapcsolatban megkerestük az NVI-t, de a választási iroda a folyamatban lévő hivatalos vizsgálatra hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre. Hasonlóképpen utasította el érdeklődésünket a fejlesztést végző Webtown Kft. is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik