Közélet

Kúria: Ki kell adni a választással kapcsolatos adatokat

Jórészt igazat adott az MSZP beadványának a Kúria, így a Nemzeti Választási Irodának ki kell adnia a választási honlappal kapcsolatos adatokat – olvasható a Kúria csütörtöki határozatában.

A szocialisták a következő kifogásokat nyújtották be a Kúriához:

  1. Miután április 8-án a valasztas.hu honlapot átállították egy nagyobb teherbírású formátumra, az átállított oldalon 2018. április 8-án napon belüli különböző időpontokban egymástól eltérő névjegyzéki adatok kerültek feltüntetésre, illetve a szavazás napján későbbi időpontban a korábbi időpontban feltüntetett részvételi adatoknál jelentős mértékben alacsonyabb részvételi adatokat tüntettek fel.
  2. Mivel az MSZP szerint a névjegyzéki adatok nem mutattak kapcsolatot az NVI honlapján szereplő névjegyzéki adatokkal, felvetült annak a gyanúját, hogy az NVI által működtetett informatikai rendszerbe külső beavatkozás történhetett. A fentiek tisztázása érdekében április 9-én levélben keresték meg az NVI elnökét, hogy adjon magyarázatot, de nem kaptak választ.
  3. Az MSZP 2018. április 10-én kérte, hogy az NVI adja át az informatikai rendszer átállításával kapcsolatos eljárási dokumentumokat (szabályzatokat, jegyzőkönyveket, határozatokat), az átállított rendszer zárt működését igazoló dokumentumokat, valamint azokat a dokumentumokat, amelyek tartalmazták az átállás előtt és után a rendszerben a tranzakciós és az üzemeltetési tevékenységekkel kapcsolatos úgynevezett logok közhitelességét igazoló eljárási és műszaki szabályokat. Az MSZP listát állító pártként arra vonatkozóan is kért tájékoztatást, hogy mi okozta azokat a hibákat az informatikai rendszerben, amely miatt szükséges volt az átállás. Azt is kérték, hogy ha az adatok megküldését az NVI nem teljesíti, úgy biztosítsa ezek megtekintését személyes szakmai egyeztetés keretében.
Fél hétkor 68,13, hétkor 67,08 százalék volt a részvételi arány. Hogy?
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint fél hétkor 68,13 százalékos volt a részvételi arány az országgyűlési választásokon, hét órakor pedig

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kifogásokat elutasította, ezt bírálta most felül a Kúria, amely az alábbiakat állapította meg:

  • A Kúria igazat adott abban az MSZP-nek, hogy az összesítés közzétett részeredményeinek ellentmondásai a későbbiekben alapot adhattak a vitára. Ugyanakkor azt nem látták megállapíthatónak, hogy ebből pontosan milyen jogsérelem származott, azt a szocialisták nem jelölték meg. A konkrét jogszabályhelyi hivatkozással alá nem támasztott hivatkozás nem elég ahhoz, hogy kimondják, az NVB határozata jogsértő.
  • Azt a kifogást, hogy nem biztosították a választási informatikai rendszer külső ellenőrzéséhez szükséges feltételeket, a Kúria alaposnak találta. A jelölőszervezetek számára nemcsak a tájékozódás és konzultáció lehetőségét kell biztosítani, hanem az adatállományok kezelésének ellenőrizhetőségét is.
  • A Kúria megállapította, hogy a kérelmező az általa becsatolt bizonyítékok alapján nem volt abban a helyzetben, hogy az NVB által megjelölt határidőben az érintett állományokat megismerje, így ennek pótlása szükséges.

A Kúria a jogsértés megállapítása mellett – a további jogsértéstől eltiltás keretében – kötelezi az NVI elnökét a kért adatok megtekintésének lehetővé tételére,

áll a határozatban.

A Kúria döntésével kapcsolatban az NVI csütörtök kora este kiadott ez közleményt, amelyben azt írják, hogy több alkalommal is lehetőséget biztosítottak a választási informatikai rendszer adatállományai kezelésének kontrollálására az azt igénylő, országos listát állító pártok, jelölőszervezetek számára. Legelőször április 14-én.

ezek közül az időpontok közül kettő az MSZP általi kúriai felülvizsgálati kérelem benyújtását megelőző időszakra esett, míg a harmadik találkozó a felülvizsgálati kérelem benyújtásának napjára került az összes érintett fél értesítése mellett kitűzésre.

A közlemény szerint az NVI értetlenül áll azelőtt, hogy nem biztosított volna lehetőséget a betekintésre, ugyanakkor ismételten lehetőséget fog nyújtani az adatállományok kontrolljára, a log-állományok megtekintésére, melynek időpontjáról a pártok külön értesítést kapnak.

Kiemelt kép: 24.hu/Vadnai Szabolcs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik