Közélet

Nem kegyelmez a NÚSZ a rokkant autósnak

Emlékeznek még a rokkant autósra, akire 357 ezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt.?

Tízezret spórolt a matricán a rokkant autós, majd százezrekre büntették
Bárki rosszul járhat, akinek nem stimmel a járműnyilvántartásban a címe. Pedig ez nem az autós felelőssége.

Abban bíztunk, hogy a cikkben is vázolt körülmények miatt lesz némi kompromisszumkészség a borsos büntetésnél az útdíjszolgáltató részéről. Hiszen tájékoztatás híján az autós nem volt tisztában vele, hogy rossz matricát vett.
És mivel nem kapta meg a NÚSZ bírságleveleit

  • nem tudott róla, hogy szabályt szegett,
  • ráadásul többször is, és
  • nem tudott élni a díjmaximalizálás lehetőségével.

A méltányosságot talán az is indokolhatta volna, hogy beteg, rokkant emberről van szó, kis jövedelemmel és tetemes gyógyszerkiadással.

Ám csalódnunk kellett. A NÚSZ ragaszkodik a 357 ezer forintos bírság befizetéséhez, nem áll módjukban méltányosságot gyakorolni – ez szűrhető le a lapunk kérdésére küldött részletes válaszukból.

Miután ezen az úton nem értünk el eredményt, olvasónkkal egyeztetve megkértük a közlekedési ügyekre szakosodott független D.A.S. Legal Dr. Megyesi Ügyvédi Irodát, tekintsék át a dokumentumokat. Az iroda vezető ügyvédje, Megyesi Attila készített is egy többoldalas szakvéleményt. Ebből csak a lényeget emeltük ki:

  • Mivel eltért a nem közhiteles járműnyilvántartásban lévő cím a közhiteles lakcímnyilvántartásban lévőtől, ezért az előbbi címre kiküldött, át nem vett levelet nem lehet kézbesítettnek tekinteni, így ahhoz joghatás sem fűződhet. Magyarul az alapján nem lehet büntetést követelni.

Amiből két dolog következik:

  • Az autós kérelmére továbbra is biztosítani kell a pótdíjmaximalizálás lehetőségét. Vagyis nem hat, hanem legfeljebb kettő bírság megfizetését.
  • Mivel az események után 60 nappal nem történt meg a kézbesítés, és ez a határidő jogvesztő, így akár teljesen el is kerülhető a pótdíjfizetési kötelezettség. Azaz elvileg semennyi bírságot nem követelhetnének a rokkant autóson.

Idén január elsejétől egyébként (talán nem teljesen függetlenül a cikkünkben felvetett problémától) megváltozott a NÚSZ-os pótdíjfizetési értesítők kiküldésének szabálya. Azóta kötelező a közhiteles lakcímnyilvántartásban szereplő címet használni.

Kiemelt képünk illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik