Belföld

Mesés ajánlattal csúszott le a Tiborcz-kör az Opera színpadáról

A Magyar Állami Operaházat a West Hungária Bau Kft. újítja fel 14 milliárdért, de a cég biztos, ami biztos elindult a színpadtechnológiai tenderen is, ahol akkora vállalással próbálta magát nyertes pozícióba hozni, hogy attól az egész épület is összedőlhetett volna. Az Opera ennek ellenére nagyon támogatta, hogy Tiborcz István volt üzlettársa vigye el a további, 6-6,5 milliárdos üzletet is, hogy menetközben átpofozták a pályázatok értékelési szabályait. Itt mégis az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az egyre nagyobb bizniszekbe fogó WHB elbukta a megrendelést.

Befulladt az Operaház belső felújítása, a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a színpad modernizálására kiírt tendert, mert az Ókovács Szilveszter által vezetett intézmény megpróbálta menet közben átalakítani a versenyszabályokat. Az Opera jelképes pénzbüntetést is kapott az eredményt befolyásoló manőverért.

Az Andrássy úti műemlék épületet egy ideje kerítés veszi körül, megindultak a renoválási munkálatok. Az Operaház eredetileg 9,2 milliárdra becsült felújítását egyedüli pályázóként a WHB Kft. vezette konzorcium nyerte meg, de csak sokkal drágábban, 14,2 milliárdért vállalták el a beruházást.

A győri milliárdos, Paár AttilaTiborcz István többszörös üzlettársa – építőipari cége egy osztrák színpadtechnikai vállalkozást maga mellé véve a színpad felújítására kiírt pályázaton is elindult. Bár itt akadtak vetélytársak, a WHB a 6,6 milliárdos ajánlatával ezt is megnyerte. Mégsem bonthattak azonban pezsgőt a győzelemre, sok más sima ügy után most nem sikerült behúzni az állami tendert.

Az egyik konkurens, a Bosch Rexroth Kft. nem hagyta magát, és azzal fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy utólagos indokkal pontozták le a pályázatát. A panaszában azt állította, hogyha nem manipulálják a pontozási rendszert, akkor a 220 millióval olcsóbb ajánlatát kellett volna elfogadnia az állami intézménynek.

A pályázat kiírója, az Opera eredetileg azt kérte a kiírásban, hogy a színpadi gépezet felújításánál legalább 50 darab új tengelyt építsen be a nyertes. Más budapesti színházakban 50-60 szabályozott, elektromotorhoz kapcsolódó tengely mozgatja külön-külön a színpad egyes részeit és a díszleteket. Az Oprera tenderkiírása szerint 50 tengellyel már meglehetett kapni az erre a részfeladatra adható maximum pontszámot.

Mivel azonban a WHB Kft. érzékelhette a konkurencia szorítását, olyan ajánlatot adott be, amelyben a maximum pontszámhoz elégséges tengelyszámot majd 33-szor ígérte túl. Az 1620 darab tengelyről szóló ajánlatáért aztán az Opera annyi plusz pontot adott, hogy meglett a győzelem.

Csakhogy plusz pontokról az indulásnál nem volt szó.

A Bosch Rexroth Kft. 350 tengely beépítését és bővítési lehetőséget vállalt, ami 7-szer volt több a kötelezően előírtnál.

A döntőbizottsági határozatban arról is lehet olvasni, hogy a WHB ajánlatában szereplő óriási mennyiségű színpadtechnika súlya már jóval meghaladhatja azt a határt, amit az épület födémje biztonságosan elbír.

A WHB operai kalandját feltáró Hadházy Ákos szerint tender korrupciógyanús módosításával próbálták meg nyertesnek kihozni a kormányzat egyik kedvencét.

Az ügy ismét konkrét, hatóság által megállapított bizonyíték arra, ahogyan a miniszterelnökhöz közeli üzleti körök rutinszerűen manipulálják úgy a közbeszerzéseket, hogy csak ők nyerhessenek. Úgy tűnik, igazán csak a külföldi multik mernek jogilag fellépni ez ellen.

– mondta a 24-hu-nak Hadházy.

A WHB 25,4 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2016-os évet, és 2 milliárd forint nyereséget ért el. A tulajdonosok 1,1 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában. Paár Attila érdekeltsége az utóbbi három évben sokszorosan összefonódott Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével. WHB vette meg 2015-ben Tiborczéktól a közvilágítási tendereket korábban folyamatos győzelmeket elérő Eliost, majd Tiborcz a WHB Ingatlan Kft-ben egy rövid időre tulajdonosként saját névvel is megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik