Közélet

Sokat javíthat Gyárfás helyzetén, hogy húsz éve történt a Fenyő-gyilkosság

A Fenyő-gyilkosság miatt vették őrizetbe kedd délután Gyárfás Tamást, az úszószövetség volt vezetőjét. A gyanú szerint ő rendelte meg Fenyő János megöletését, emberölésre való felbujtással gyanúsítják. Sajtóinformációk szerint Gyárfás Tamás részletes vallomást tett az ügyben, de tagadta a bűncselekményt.

A gyilkosság 1998. február 11-én, azaz több mint húsz évvel ezelőtt történt. Kérdés, hogy hivatkozhat-e elévülésre Gyárfás, megúszhatja-e így a börtönt és a felelősségre vonást. Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint nem.

Magyar György ügyvéd.
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

„Ebben az esetben minősített emberölés gyanújáról lehet szó, és ez nem évül el sem az új, sem pedig a régi BTK. szerint” – mondta Magyar György. „Valószínűleg vagy nyereségvágyból vagy pedig előre kitervelt emberölésre való felbujtásról beszélhetünk. Bizonyítottság esetén ezt ugyanúgy büntetik, mint az elkövetőt, akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható. De mindenkit megillett az ártatlanság vélelme, és a húszéves időmúlás igen jelentős enyhítő körülmény lehet.”

Ha mégsem minősített bűncselekménnyel vádolnák meg Gyárfást, érdemes tudni, hogy az elévülési idő mindig annyi, mint a büntetési tétel felső határa. „A bírói gyakorlat szerint az elévülést minden olyan eljárási cselekmény megszakítja, aminek az a célja, hogy az elkövetőt a rendőrség kézre kerítse. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden feljegyzés, kihallgatás megszakítja az elévülést” – mondta Fröhlich Krisztián ügyvéd. Azaz ha 20 vagy 25 év egy büntetőügy maximális büntetési tétele, akkor az ugyanennyi idő alatt évül el. Viszont minden nyomozással kapcsolatos cselekménynél az elejétől kezd ketyegni az elévülési idő.

Deteky Gábor szerint is komoly büntetésre számíthat Gyárfás, ha beigazolódik a rendőrség gyanúja. „Az emberölésre felbujtás ugyanolyan súlyú bűncselekmény, mint az elkövetőé. Azaz a felbujtónak azonos a büntetési tétele, mint az elkövetőé. Ez pedig olyan  egyértelmű minősített eset, hogy akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik a felbujtót, ha beigazolódik a gyanú” – magyarázta az ügyvéd.

Gyárfás esetében ugyanakkor fontos enyhítő körülménynek számíthat, hogy már húsz évvel ezelőtt történt a bűncselekmény. Ha bíróságra kerül az ügy és beigazolódik a vád, akkor 6-7 év szabadságvesztés kiszabása várható, mondta egy bírósági ügyekben jártas forrásunk.

Gyárfás a londoni olimpiáról hívott, mekkora a baj
Történetek a Nap TV-től az olimpiáról munkatársunkhoz eleresztett telefonon át a sikersztori végéig.

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, a Magyar Úszó Szövetség volt vezetője takarja arcát a gépkocsi hátsó ülésén a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületénél 2018. április 17-én. Gyárfás Tamást gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében.
Fotó: Mihádák Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik